Annons:

Nu är kommunens samtliga hjärtstartare uppdaterade

Anton Palmér på Vimmerby kommun har koll på de hjärtstartare som finns i kommunens ägo. Foto: Pixabay/arkivfoto

Nu är kommunens samtliga hjärtstartare uppdaterade

De hjärtstartare som kommunen äger har den senast tiden fått sig en uppdatering. Det gäller ju att de är helt up to date om det fruktansvärda skulle inträffa. Anton Palmér på Vimmerby kommun vet allt om de livsviktiga apparaterna.

Annons:

Vimmerby kommun har ett drygt tiotal hjärtstartare utplacerade på olika ställen i kommunen. Därtill finns ett stort antal på bland annat större företag och i Regionens lokaler.

– Vi har dem exempelvis på alla kommunala idrottsanläggningar, på Fabriken, kulturskolan och biblioteket. Sedan ungefär ett år tillbaka har vi också en utanför stadshusets entré. Vi tyckte att det saknades en i centrala Vimmerby som alltid finns tillgänglig, berättar Anton Palmér på Vimmerby kommun.

Nya batterier

Den senaste tiden har personal från kommunen varit ute och bland annat bytt batterier och elektroder på hjärtstartarna.

– Det är viktigt att vi är trygga i att de är helt uppdaterade om något skulle hända. Det här är ju grejer som bara måste fungera.

–  Livslängden på batterierna är mellan fyra och fem år. Vi har en pärm där vi har all information samlad om våra hjärtstartare och när de ska uppdateras.

Inte stöldbegärliga

 Så vitt Anton Palmér vet har ingen av kommunens hjärtstartare hittills behövts användas.

– Nej, lyckligtvis, får man väl säga.

Och de har fått vara i fred på andra sätt också?

– Ja, det har visat sig hos kommuner i hela landet att de inte alls är stöldbegärliga. De är ju i princip omöjliga att sälja vidare, men framför allt så får vi hoppas att den människan inte finns som saknar sådan skam i kroppen att man stjäl något som kan rädda liv.

Portabel hjärtstartare att låna

I stadshuset finns även en portabel hjärtstartare som exempelvis föreningar kan låna när det arrangerar evenemang.

– Det känns bra att kunna erbjuda det till föreningslivet. De här kostar ju trots allt en slant, och många kanske inte har möjlighet att köpa in en egen. Bland annat har man lånat den till kollot i Stjärnevik.

Är de svåra att handha om man skulle behöva?

– Nej, det kan vem som helst göra, så det ska man inte vara rädd för. Man trycker egentligen bara på en knapp, och sedan får man tydlig information om hur man ska göra.

– Men om exempelvis en förening eller någon annan samling skulle vilja utbilda sig i detta och HRL, så finns räddningstjänsten behjälplig i mån av tid. Då är det bara att höra av sig dit och fråga, berättar Anton Palmér.

 På hjartstartarregistret.se hittar du en förteckning över de hjärtstartare som finns registrerade, och var de finns.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt