Annons:

Kommunalrådet: ”Domen är väldigt gynnsam för Mokullan”

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) är besviken på Vimmerby Tidnings agerande. Bilden är ett montage. Foton: Simon Henriksson

Kommunalrådet: ”Domen är väldigt gynnsam för Mokullan”

Vimmerby kommun och skattebetalarna tvingas betala 3,8 miljoner kronor till Vimmerby Tidnings fastighetsbolag Mokullan på grund av ett markintrång. Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) är missnöjd med domen. – Det är beklagligt att man inte accepterat den värdering som Lantmäteriet fattat, säger han.

Annons:

I går skrev Dagens Vimmerby om att slutnotan för Vimmerby kommun blir 3,8 miljoner kronor sedan ingen av parterna valt att överklaga beslutet i mark- och miljödomstolen vid Växjö Tingsrätt. Det är cirka 4,7 miljoner lägre än vad Vimmerby Tidning begärt.

– Det är bra att processen avslutats. Vi valde den vägen och tycker att den dom som har kommit är väldigt gynnsam för Mokullan, men vi accepterar och respekterar domen. Jag tycker att det är skönt att det här är över, rättsprocesser är inget roligt.

”En ansträngning ytterligare”

Tomas Peterson är allt annat än nöjd med domen och anser att Lantmäteriets värdering kompenserar markintrånget.  

– Jag är inte nöjd, för man är överkompenserad i förhållande till det intrång som har gjorts och värdet för fastigheten ökade när den här gatan drogs. Det blir en dubbel vinst för Mokullan. För oss är det också en framgång att deras linje inte fått gehör, men jag hade hoppats att man hade fastställt Lantmäteriets värdering. Jag tycker att det är beklagligt att man inte har tagit det beslut som Lantmäteriet fattat.

Hur påverkar domen kommunens ekonomi?

– Vi har möjlighet att klara av det, men det är en ansträngning ytterligare, visst är det så.  

”Inte särskilt sannolikt”

I går hävdade Vimmerby Tidnings fastighetschef Ingvar Bäckman att ett skäl till att man väljer att inte överklaga är omsorg om Vimmerby kommuns ekonomi. Det argumentet ger inte Tomas Peterson mycket för.

– Jag tror inte att det är särskilt sannolikt, jag tror att man bedömer att sannolikheten är liten för att beslutet ska ändras.

Ingen uträkning

Hur mycket processen totalt sett kostat kommunen finns det ännu ingen uträkning på.

– Det har varit en lång process, men det är Mokullan som drivit den och rättsprocesser tar sin tid. Vi får en del externa kostnader som vi måste betala och vi har lagt ned rätt mycket internt arbete och tid, men jag har ingen sammanställning nu.

Hur ser du på att Ingvar Bäckman hävdar att parterna inte varit överens om att Lantmäteriets värdering skulle gälla?

–  Jag har hört en annan version, men det var Micael Glennfalk (M) som skötte de kontakterna.

Glennfalk vill inte kommentera huruvida han kommit överens med företaget om att Lantmäteriets värdering ska gälla: 

– Jag har gått igenom och lämnat över alla de här affärerna till Tomas Peterson. Tomas har säkert uppfattat saker och ting rätt och jag litar på att hans omdöme stämmer, men i övrigt har jag inga kommentarer. 

Inga problem

I en intervju med Dagens Vimmerby lade Ingvar Bäckman skulden på kommunen för att företaget Smålands Bilauktioner flyttat från Vimmerby. Peterson ser inte det sambandet.

– Det stämmer inte ens med tiden och vad jag förstår så var skälet att man behövde en bättre lokalisering, men det är möjligt att Mokullan har annan information, säger Tomas Peterson.

Tror du att Smålands Bilauktioner påverkades negativt av att den här gatan drogs?

– Jag tror inte att den effekten var särskilt påtagligt. När det gäller stora biltransporter så har gatans tillkomst gjort det svårare att ta sig fram, men det hade inte varit några problem att lossa fordon 150-200 meter därifrån och sedan köra dem till lokalen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt