Annons:

DOMEN I MILJONTVISTEN STÅR FAST

3,8 miljoner blir slutnotan för skattebetalarna sedan ingen av parterna valt att överklaga domen i målet. Foto: Simon Henriksson

DOMEN I MILJONTVISTEN STÅR FAST

Vimmerby Tidnings fastighetsbolag väljer att inte överklaga domen i mångmiljontvisten med Vimmerby kommun. Därmed ska kommunen betala cirka 3,8 miljoner kronor inklusive advokatarvoden till Vimmerby Tidning. Det är cirka 4,7 miljoner mindre än företaget krävt.
– Vi är ett publikt företag och det kan skada att överklaga, men vi var rekommenderade att göra det, säger Vimmerby Tidning/Länstidningen Norrs fastighetschef Ingvar Bäckman.

Annons:

Bakgrunden till mångmiljontvisten är den gata, Bondegränd, som kommunen dragit på Mokullans mark. Gatan innebar ett markintrång på 3 487 kvadratmeter och gatan löper från Netto-rondellen och bort till Holmgrens.

Enligt Vimmerby kommun var parterna överens om att Lantmäteriets värdering skulle gälla för markintrånget och Lantmäteriet värderade intrånget till 2,7 miljoner kronor. Mokullan, som ingår i Vimmerby Tidnings bolagskoncern, valde att överklaga Lantmäteriets beslut – och krävde i stället 8,5 miljoner kronor.

Det största skälet till den begärda summan var den nya parkering som företaget anser behövs efter intrånget. Företaget förlorade 1 000 kvadratmeter parkeringsplatser på grund av intrånget, men krävde ersättning av kommunen för en 5 500 – 5 800 kvadratmeter stor parkering som bedömts kosta 5,6 miljoner kronor.

Man krävde också 30 200 kronor för ett fällt träd på området. 

 "Vill vänta med mer uttalanden"

Dagens Vimmerby har tidigare skrivit om mark- och miljödomstolens beslut, som innebär att Vimmerby kommun totalt ska betala 3,8 miljoner kronor till företaget. I fredags vann domen laga kraft sedan ingen av parterna lämnat in något överklagande.

Dagens Vimmerby har varit i kontakt med Mokullans styrelseordförande och Vimmerby Tidning/Länstidningen Norrs ansvarige utgivare Bengt Ingemarsson, men han hänvisar alla frågor till Ingvar Bäckman.

– Styrelsen har beslutat att inte överklaga efter moget övervägande. Vi har sagt att vi inte ska överklaga med hänsyn till bland annat kommunens ekonomi. Vi är ett publikt företag och det kan skada att överklaga, men vi var rekommenderade att göra det, säger koncernens fastighetschef.

På vilket sätt tror du att ett överklagande hade skadat företaget?

– Jag vill inte säga mer än så. Jag vill överväga allting väldigt noga och vill vänta med mer uttalanden tills nästa vecka. Det har jag sagt till Vimmerby Tidning också. Jag vill också se hur kommunen agerar.

Vad tycker du om domen?

– Jag säger det då också. Jag har mycket att invända mot domen, men jag vill tänka igenom noga vad jag säger.

Hur går det ihop att ni tänker på kommunens ekonomi när ni nyss krävt kommunen på 8,5 miljoner kronor?

– Jag kommer gå in på det i nästa vecka. Jag vill inte säga något fel. Nu har det dragit ut så långt på tiden att det får vara.

Har du varit rätt av er att kräva den här summan?

– Ja, naturligtvis. Det var ju inte rätt vad de sa och vi har fått 870 000 mer än Lantmäteriets beslut.

Men ni får nästan fem miljoner mindre än ni krävt?

– Ja, men det är ändå 870 000 mer än Lantmäteriets beslut.

Anser du också att Vimmerby Tidning och kommunen har varit överens om att Lantmäteriets värdering skulle gälla?

– Nej, då hade jag inte överklagat. Det är ingen som tagit i hand med mig och jag är den enda som har varit inblandad i det här ärendet.

Hur ser du på Tomas Petersons kritik mot er agerande?

– Vad han säger fäster jag mig inte vid. Det är en partsinlaga.

Har det här påverkat relationen mellan företaget och Vimmerby kommun?

– Det svarar jag på nästa vecka.

När vi pratade med dig under den här processen sa du att du skulle uttala dig när domen vunnit laga kraft. Varför skjuter du på det ytterligare?

– Jag vill överväga vad jag ska säga. Känslor kan ta överhand och man kan tycka lite för mycket.

Finns det någon fråga du kan tänka dig att svara på nu?

– Nej, men jag kan säga en sak till. Den stora förloraren är Vimmerby kommun genom dess agerande som har fått Smålands Bilauktioner att flytta. Hur de flyttade är en affärshemlighet, men vi gissar att kommunens agerande tog bort sex arbetstillfällen och tre serviceföretag som Smålands Bilauktioner anlitade samt att det kommer 2 500 färre människor till Vimmerby för att hämta sina bilar. Jag tycker att du ska fråga Vimmerby kommun vad allt det här har kostat? Alla värderingar och förrättningar, vad har det kostat?

Men om er linje vunnit hade det ju blivit ytterligare fem miljoner dyrare?

– Ja, jo.

Hur Tomas Peterson ser på domen publicerar Dagens Vimmerby en artikel om i morgon. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt