Annons:

Glennfalk om budgetmissen: ”Borde varit med”

Micael Glennfalk (M) var kommunalråd när beslutet om det fjärde benet fattades. Foto: Jakob Karlsson

Glennfalk om budgetmissen: ”Borde varit med”

Micael Glennfalk (M) var kommunalråd när Vimmerby kommun fattade beslut om ett ”fjärde ben” vid Netto-rondellen på Vimmerbyallén. Projektet blev 244 procent dyrare än budgeterat. – Det verkar konstigt att man inte budgeterade för markersättningen, säger det dåvarande kommunalrådet Micael Glennfalk (M).

Annons:

Tidigare i dag berättade Dagens Vimmerby att den mycket omskrivna utbyggnaden av Netto-rondellen blev sex miljoner dyrare än budgeterat. Slutnotan landade på 8,6 miljoner kronor för de dryga 200 meter väg som anlades.

Budgeten låg på 2,5 miljoner.

Huvudskälet till överskridandet var att markersättningen – den delen som landade på totalt 4,3 miljoner kronor – överhuvudtaget inte fanns med i budgeten

– Då var det felbudgeterat i så fall. Åtminstone borde de 2,5 miljoner som kommunen erbjöd fastighetsägaren i markersättningen ha varit med i investeringsbudgeten. Det verkar konstigt annars.

Varför gjordes inte det?

– Det vet jag inte. Det borde ha gjorts och det är självklart ett tjänstemannaansvar. Det finns ingen politiker som utför beredningar eller tar kontakt med Lantmäteriet eller pratar med entreprenörer. Tjänstemännen har all beredning.

Hur ser du på att det inte budgeterades?

– Jag är inte säker på att han (samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi) har rätt, och har han det får man gå tillbaka till sin egen avdelning och se varför man inte fyllde i det. De måste ha vetat om tvisten.

 "Blir jäkligt dyrt"

Glennfalk anser att projektet blivit dyrt.

– Det är mycket pengar, men det blir så när man hamnar i en tvist och det är inte så mycket att göra åt. Vi skulle lösa infarten till Kalles och MX World och få en alternativ infart till ALV. Med facit i hand kunde vi ha löst det genom att ta in trafiken via Förrådsgatan och gjort en egen infart till Kalles från Vimmerbyallén.

Marken ägs av Vimmerby Tidnings fastighetsbolag Mokullan som krävde 8,5 miljoner för markintrånget. Glennfalk anser att det är ”meningslöst” att diskutera vilken part som har störst ansvar för att budgeten krossades.

– Blir det rättsprocesser blir det jäkligt dyrt. Däremot är det märkligt att en part ska ta rättegångskostnaden när ingen blir vinnare i tvisten, men den delen kan Tomas (Peterson, nuvarande kommunalråd) bättre. Det enda jag kan säga är att vi ansåg att det var rätt att gå med ett fjärde ben och att den här vägen kommer att användas. Den kommer vara till stark nytta, men det är svårt att bedöma priset. Det finns säkert rondeller som är billigare. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt