Annons:

Getter tog sig in i matsal på turismanläggning

En matsal på en turismanläggning i Vimmerby kommun har fått besök av hundar och getter. Händelsen har rapporterats till miljö- och byggnadsförvaltningen.

Annons:

Det var för en vecka sedan som förvaltningen fick in klagomål om att lösspringande hundar och getter befunnit sig i en matsal på en turismanläggning i Vimmerby kommun. Enligt den klagande hamnade en hel del hår från djuren i maten.

Den klagande bodde på anläggningen i tre dagar och skrev så här i sitt klagomål: ”Det var absolut det värsta jag varit med om. Men det jag vill uppmärksamma ER på är deras djurhållning i matsalen. Alla kunders hundar springer hur som helst och ut och in i matsalen och deras egna djur, hundar och getter.  De leker under borden där buffén är uppdukad utan lock. Vi såg hur det yrde upp på borden när hundarna ruskade på sig eller när de jagade en stackars  trebent get, som försökte undkomma angreppen. Arma get.”

Risk för bakterier

Personen uppger att den blivit sjuk i tio dagar efter besöket på turismanläggningen. Kommunen har, efter klagomålet, gjort en inspektion på turismanläggningen. Där framkom det att det finns vissa brister i rutinerna när det gäller djurens tillgänglighet till matsalen – och ärendet ska följas upp inför säsongsstart nästa år.

Enligt inspektionsrapporten finns det risk för att livsmedlen kontamineras av djurhår och patogena bakterier om tamdjur får tillträde till lokaler där livsmedel hanteras.

Skickat till övre instans

Livsmedelslagen kräver att livsmedelsföretag har ”adekvata förfaranden som förhindrar att tamdjur får tillträde till lokaler där livsmedel bereds, hanteras, eller lagas”.

Ärendet har även vidarebefordrats till Länsstyrelsen efter som det även handlar om djurskyddsfrågor. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt