Annons:

Landstinget skänker kläder till utvecklingsländer

Landstinget i Kalmar län har bestämt sig för att skänka sina kasserade textiler till utvecklingsländer. – Det kan även vara kläder som är slitna eller på annat sätt inte uppfyller våra krav, men som ses som en tillgång på de här sjukhusen, berättar landstingets hållbarhetschef Johanna Schelin.

Annons:

Satsningen är en del av Landstingets arbete med att minimera sin miljöpåverkan. De skänkta textilierna är ett samarbete med biståndsorganisationen Human Bridge.

Medarbetarna på landstingets tvätteri sorterar ut textilier som inte längre kan användas och på ett år handlar det om cirka sex ton textilier. 

"Ökad nytta i världen"

 Under en testmånad i våras skickade landstinget 2,7 ton kasserade textilier till Human Bridge. De textilier som inte kan återanvändas, skickas som returfiber för tillverkning av nya textilprodukter, som exempelvis filtar och isolering.

– Vår tvättprocess bidrar nu till mer återvinning och ökad nytta i världen, samt gör mindre påverkan på miljön. Det är dessutom mer ekonomiskt att återanvända än att förbränna, så detta är en bra insats på flera olika plan, säger Johanna Schelin.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt