Annons:

  • Så firar profilerna i Vimmerby och Hultsfred jul – del 1

    Anna Pettersson tycker att julen är underbar.

  • Så firar profilerna i Vimmerby och Hultsfred jul – del 1

    Joachim Johansson firar jul med skidåkning tillsammans med frun.

  • Så firar profilerna i Vimmerby och Hultsfred jul – del 1

    Helen Nilsson firar jul i betydligt mindre skala än vanligt.

  • Så firar profilerna i Vimmerby och Hultsfred jul – del 1

    Christian Ryning får också en annorlunda jul.

  • Så firar profilerna i Vimmerby och Hultsfred jul – del 1

    Per-Inge Pettersson firar med god mat och familjespel.

  • Så firar profilerna i Vimmerby och Hultsfred jul – del 1

    Martina Alexandersson ser framför sig livets konstigaste jul.

Så firar profilerna i Vimmerby och Hultsfred jul – del 1

En annorlunda jul. Det väntar för många människor Sverige och i våra kommuner. För många kanske det blir den mest ensamma julen på länge. Här får du veta hur en del profiler ska fira sin jul. 

Annons:

Vi ställde tre frågor till profilerna:

* Hur ska du fira årets jul?

* Anpassas julfirandet något på grund av covid-19?

* Vad betyder julen för dig?

Anna Pettersson, Pelarne, driver Stuneks i Vimmerby: 

* Vi börjar dagen med närmsta familjen på min sida med att äta lite julfrukost för att sedan dra ut i skogen och välja ut en gran. Blir oftast en aning ful galringsgran, trots protester från alla involverade utan min far. När vi väl varit ute i skogen ett tag blir det glögg/kaffe och lussebullar och någon antik anekdot från pappas barndom på gården. När fikan är klar är det dags för det årliga julfotot med den nyhuggna granen, en tradition som funnits i vår familj i många år. Medan granen står på tork i garaget är det dags för den traditionella julmilen i springskorna. Eller några mil på rullskidor då min familj blivit skidtokig. Detta år blir det ingen avancerad träning för mig personligen, men ett avslut i bastun står endå på schemat. Sen blir det hem och svida om för julklapsspel utomhus med sambons sida av familjen, då den sidan är större håller vi oss ute. Min kreativa svägerska Lina har kommit på en ny variant av julklappsspel som kan utövas ute. Jag är lika nyfiken på hur det är utformat som er. För att undvika för mycket kontakt delar vi sen upp oss för lite julmat och har digital kontakt mellan familjerna under tiden. Där efter borde det vara dags för Kalles. I väntan på tomten har vi eftermiddagskaffe och bråk om chokladerna i aladdinasken. Sen kommer tomten, min sons första gång han får träffa tomten. Då han tillbringade förra årets jul på akuten med lunginflammation. Vi har inte så mycket paket till de vuxna med hoppas ändå jag kan få något roligt lokalt inhandlat i år.

* Väldigt mycket. I år blir det ingen stor julfrukost med kusineras familjer och respektive. Det kommer jag sakna eftersom det är så kul att träffa alla mina kusiner på samma gång. Sen blir det extremt annorlunda med sambons familj, då vi är en stor familj på det hållet och som älskar att umgås runt bordet på jul. Vi längtar till nästa år och hoppas kunna spendera mer tid med alla vi älskar. 

* Jag som alltid jobbat inom handeln har alltid älskat julen. Det finns så mycket kärlek i luften och det är så mycket glädje och givmildhet under denna tid på året. Och att få umgås på riktigt med nära och kära betyder allt. Julen är underbar. 

Joacim Johansson, Vimmerby, vd Astrid Lindgrens Värld:

* Jag firar den med skidåkning i dalafjällen. Skidåkning är ett stort intresse, både alpint och längd, och vi åker till Idre där jag tidigare var verksam. 

* Vi blir ett oerhört litet antal, det blir jag och frun som firar jul tillsammans. Men vi har gjort det i några år tidigare också och tycker det är rätt skönt. Till nyåret blir det några fler, men inom gränsen för vad som rekommenderas. 

* Julen är härlig och det ska bli fint att få lite vinter. Det har varit oerhört grått, men förhoppningsvis får vi lite vinterkänsla. Det är snö där vet jag. 

Helen Nilsson, socialdemokratiskt oppositionsråd Vimmerby kommun:

* Jag kommer fira väldigt mycket mindre. Det blir bara jag, min man och barnen. 

* Det påverkas mycket av pandemin. Vi brukar annars vara två familjer och ganska många, runt tolv stycken, men nu blir det inte så. Det är väldigt sparsamt med affärsspring och maten inhandlar jag där det är minst folk. Jag får fira med maten och de närmaste. En gran har jag också. Jag är en sån som vill att det här ska gå över och tycker att vi alla måste skärpa oss. På annandagen kommer vi nog träffas utomhus, dricka glögg och säga god jul. 

* Ganska mycket. Det är värme, närhet och mys. Julen är viktig för mig. Man får tänka att den blir extra intim och mysig i år. 

Christian Ryning, ägare till klassiska Palace Hotell i Hultsfred:

* Det blir en lugn jul, vi hade från början hotellet fullbokat över jul. Sedan de strängare restriktionerna utlystes har alla hemvändare avbokat sin jul i Hultsfred. Nu blir det god mat bara jag och Robert på hotellet.

* Julen är för mig som de flesta andra en tid att få lite vila och att umgås.

Per-Inge Pettersson (C), socialnämndens ordförande och ledamot i fullmäktige i Hultsfred:  

* Jag firar hemma i Åkerö med familjen och de traditioner vi sätter värde på som god mat, familjespel, promenader och musik.

* Det blir inga kyrkliga besök eller fysiskt besökta julkonserter. Ej heller några festligheter utom för familjen.

* Traditioner såväl gamla från barndomen till de vi har format inom familjen i dag. Det blir en del tanker såväl på förmånen att den egna familjen få vara frisk och må bra till tankar till alla de som har det svårt på olika sätt.  

Martina Alexandersson, säljare på Frendo i Hultsfred:

* Med tanke på att vi väntar vårt andra barn, som kommer när som helst, så blir julen än mer speciell just i denna tid. I år kommer vi att börja dagen med julfrukost var och en för sig, som vi kopplar upp digitalt, då min syster i år blir kvar i Stockholm över julen. Sedan blir det julmys på min bror och hans familjs baksida med korvgrillning, glögg och lek utomhus. Julaftonskvällen tillbringar min lilla familj tillsammans med min mamma och pappa som är vår lilla ”Corona-familj”. Vi äter julmat, får förhoppningsvis ett litet besök på baksidan utav Tomten och får en mysig kväll tillsammans.

* Det är klart att vi alla blir påverkade på olika sätt av coronan denna jul. Det viktiga är att vi gör det bästa vi kan, att vi ringer våra nära och kära, ses utomhus eller digitalt och är rädda om oss själva och varandra! Det kommer en jul igen och då hoppas vi att allt är mer som vanligt igen.

* Julen betyder väldigt mycket för mig och har alltid varit en stark familjetradition. Men detta året blir verkligen livets konstigaste jul. 

Sammanställning:

Simon Henriksson 

Ossian Mathiasson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt