Annons:

  • Flera av de tjejer som kommer vara med i Tjejtruppen, tillsammans med ledarna Amanda Sundberg och Emma Karlsson. Foton: Linus Johansson

"Kosse" ambassadör för nytt tjejprojekt i Bullerbyn

På onsdagskvällen var det öppet hus för ett nytt projekt i Gula tvättstugan i Bullerbyn. Varje onsdag ska tjejer få möjlighet att få vara sig själva. Bakom projektet står Vimmerby IF. – Jag tycker att det är bra, säger Reta Hanno, en av tjejerna som tänker delta.

Annons:

"Tjejtruppen" kallas den nya satsningen, som ska underlätta för tjejer med invandrad bakgrund. Varje onsdag ska de träffas i den gula tvättstugan i Bullerbyn. Under en och en halv timme är alla pojkar portade. 

– Det är viktigt och inte unikt för Vimmerby att det är svårt att nå ut till den här målgruppen, som är unga tjejer med invandrad bakgrund. Det är svårt att få ut dem i föreningslivet. Vi hoppas att det här ska hjälpa till, det är ett riktat projekt för att få med tjejer, säger VIF:s David Lindgren. 

VIF ligger bakom projektet, där också Vimarhem, Vimmerby kommun och ICA Kvantum finns med. Ansvariga för tjejtruppen blir Amanda Sundberg och Emma Karlsson. 

– Vi vet hur viktigt det är med föreningslivet och hur mycket det kan ge. Det är jätteviktigt att man försöker att nå den här målgruppen och nu försöker vi hitta ett nytt grepp. 

Kan projektet utvidgas till fler gånger i veckan?

– Det tror jag. Begränsningarna finns egentligen bara i oss vuxna, för tjejerna finns nog det här behovet. Men till att börja med ska vi se till att det verkligen blir av varje gång. 

"Tycker det är bra"

Den gula tvättstugan kommer att vara utgångspunkt, men man har även tillgång till AL-skolans lilla gymnastiksal. Tanken är också att man kommer prova på teater och ridning. Och mer därtill. 

– Tjejerna får komma med egna förslag om vad de vill göra. Tanken är att de ska få ta plats och få göra roliga saker och testa på, säger Emma Karlsson. 

Reta Hanno, Zahra Feizi och Amanda Ramadanovic är tre av tjejerna som troligen kommer vara med i tjejtruppen. 

– Vi tycker att det är bra att tjejerna får göra saker och att killarna får vara själva. Killarna tar mycket plats, säger de. 

"Kosse" blir ambassadör

Alla tre har stora förhoppningar på vad de ska göra. 

– Jag vill baka, rita och rida, säger Zahra Feizi. 

Även Reta och Amanda var inne på det. 

– Vi vill göra roliga saker, inget tråkigt som att bara sitta och dricka kaffe, säger Amanda Ramandanovic. 

Kosovare Asllani, landslagsstjärnan i fotboll som är uppvuxen i Bullerbyn, är positiv till intiativet och kommer fungera lite som en ambassadör. Eventuellt kan hon också komma att dyka upp någon gång. 

– Tanken finns att få hit henne, det är hon öppen för. Vi kommer att läsa hennes böcker och det är också ett mervärde, säger David Lindgren.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt