Annons:

Vimmerby ligger sist i vaccinligan:

Vimmerby kommun ligger sist i vaccinligan i Kalmar län. Foto: Region Kalmar län

Vimmerby ligger sist i vaccinligan: "Inte sagt nej till någon leverans"

Vaccinligan i Kalmar län toppas av Borgholms kommun. Sist ligger Vimmerby kommun.
– Vi har inte sagt nej till någon leverans, säger Sirpa Lumme, medicinskt ansvarig sjuksköterska på kommunen.

Annons:

Enligt siffror från MittVaccin, som regionens vaccinsamordnare Marie Ragnarsson presenterade på onsdagen, har 5,2 procent av länets befolkning fått den första vaccindosen mot covid-19. 

0,8 procent av befolkningen har fått båda dosorna – vilket ger ett fullgott skydd mot coronasjukdomen. 

Men det skiljer sig mycket mellan hur många doser vaccin kommunerna har gett. Borgholms kommun, som har Sveriges äldsta befolkning, har vaccinerat klart flest. Men även Hultsfred och Västervik är en bra bit före Vimmerby när det gäller utdelade vaccindoser.

– Jag har inte sett siffrorna själv, men om man jämför med vissa kommuner i den södra länsdelen så kom de igång med vaccineringen en vecka före oss. De började under vecka 53 förra året och vi började inte förrän vecka 1. Då blir det ganska naturligt att de har hunnit med lite mer, säger Sirpa Lumme, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska på kommunen. 

"Pågick omfattande smittspårning"

När vaccineringen mot covid-19 tog sin början i inledningen av året hade Vimmerby kommun en hög smittspridning. Det kan också ha spelat in, tror Sirpa Lumme. 

– När vi skulle starta upp vaccineringen hade vi en hel del smitta, vilket ni redan har skrivit om. Det bidrog till att personer var sjuka i covid-19 och det pågick en ganska omfattande smittspårning. Så länge någon var misstänkt smittad kunde vi inte vaccinera, utan då fick vi avvakta med dem. Men de som inte fick då får nu i stället. När man har smittspårning är det många fler som omfattas och då går man inte in och stör den, utan den inväntar man, säger Lumme och fortsätter:

– I övrigt ser jag inte några andra orsaker. Kanske har de haft mer personal, tagit in vikarier eller så – men det är inget jag har hört. Det här har också med befolkningen att göra. Ju äldre befolkning, desto fler som vaccineras först. 

Under torsdagen blev Västerviks kommun klara med sina särskilda boenden. Hur nära är ni det?

– Vi har en del dosettor kvar till nästa vecka och det hoppas vi ska räcka. Nästa vecka kommer ganska många få dostvåor och om vi får det vi ska av regionen är det fler som blir vaccinerade nästa vecka. Vi närmar oss slutet på vaccineringen, men sen är det några veckor där vi inte får några doser alls. Då kan vi inte göra något. Det är en del dostvåor vi väntar in eftersom vi fick skjuta lite på det. 

När kan ni vara helt klara?

– Vi räknar med att vi ska vara klara vecka tio. Sedan är det så att det kommer in nya personer på särskilt boende, nya hemtjänsttagare och så vidare. De finns inte med i planeringen, vilket gör att man egentligen aldrig kan bli helt klar. Men under förutsättning att vi får det vaccin som behövs är det ett par veckor bort. Men det är utifrån den planering som är nu, det kan ändras både till det bättre och det sämre.

"Inte orolig"

Förra veckan nådde man 300 vaccinerade. 

– Vi räknade med ett antal brukare som skulle vaccineras, men alla har inte tackat ja. Men det är 400 kan man säga och det vi har kvar låter rimligt, tycker jag. Vi har använd det vaccin vi har fått och vi har inte sagt nej till någon leverans. En del kommuner har fått mer än andra och hur regionen räknar ut det övergår mitt förstånd, men vi har vaccinerat utifrån det vi har fått. 

Enligt Sirpa Lumme ligger Vimmerby kommun i fas. 

– Vi har gjort så många vi har planerat att göra, men vi har fått stuva om lite eftersom vi inte kunde ta vissa på de boenden där det pågick smittspårning och fanns smitta. Men vi har inte dragit ned något utifrån planeringen, utan vi har inte fått så mycket som vi planerat för. Men det vi har fått har vi använt och jag är inte orolig på något sätt. Vi ligger i fas och kanske lite före vad vi hade tänkt till och med.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt