Annons:

Drygt 200 har fått sin första spruta – så går det med vaccineringen i Vimmerby

Irma Gustafsson fick den allra första sprutan i Vimmerby kommun den 5 januari. Nu har drygt 200 vaccinerats. Foto: Arkivbild

Drygt 200 har fått sin första spruta – så går det med vaccineringen i Vimmerby

Drygt 200 personer har fått sin första dos vaccin mot covid-19. Enligt Sirpa Lumme, medicinskt ansvarig sjuksköterska på kommunen, går allt enligt plan. 

Annons:

– Jag måste säga att det går bra. Det är lite förändringar vi har behövt göra utifrån rådande omständigheter, vilket gör att vi inte är riktigt klara med särskilt boende och LSS-boende än. Men det är strövaccinationer kvar skulle jag säga, så i princip kan man säga att vi nu börjar gå över till hemsjukvårdspatienter, säger Sirpa Lumme, MAS på kommunen. 

Den första veckan vaccinerades 52 personer och sedan har det successivt ökat i takt med fler leveranser. Nu har drygt 200 personer fått sin första spruta. 

– Det är personer på särskilt bonde och LSS-boende i första hand. Sedan kan det ha varit någon dos över någonstans, men det rör sig om enstaka fall i sådana fall. Det här är de som i första hand är kommunens ansvar att vaccinera. Sedan är det personer med hemtjänst och hushållskontakter, men vi vet inte ännu hur många hembesöksuppdrag vi kan få. Det är samma prioriteringsgrupp, men kommer lite längre ned i prioriteringen. Så det får bli nästa steg. Vi följer den ordning som vi har fått från regionen, som i sin tur bygger på Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. 

Har det blivit någon fördröjning gällande leveransen?

– Inte så här långt utifrån vad vi har beställt. Men det är möjligt att det är det på högre ort. Vi har fått det vi har beställt från regionen utifrån vår planering och vad vi kan vaccinera varje vecka. 

Andra dosen nästa vecka

Det är fortfarande ingen som har fått sin andra dos.

– Andra dosen påbörjas nästa vecka. Det är cirka tre veckor emellan och de doserna är beställda till nästa vecka, så att de säkert ska få sin andra dos. 

Är det många som har tackat nej till att ta vaccin?

– Jag har inga siffror på det, men de flesta tackar ja. Jag har hört från sjuksköterskorna att när vaccinationen väl är igång, så pratar man på boenden och då kommer det en del eftersläntare som också vill vaccinera sig. De kommer med i vaccineringen, även om de inte kommer i den första priogruppen. Så länge vi får vaccindoserna är det inga problem. 

"Klara ganska snart"

Kommunen beställer varje vecka nya doser utifrån hur mycket de anser sig kunna vaccinera. 

– Det går i en planering och det handlar om att vi måste ha till nästkommande grupp och till den andra dosen så att säga. 

När kan ni vara helt klara?

– Går det i den här taken så är vi ganska snart klara med de prioriterade grupperna. Men vi vet inte riktigt hur det blir med de här hushållskontakterna, vi har inte kunskap om hur många det rör sig om. När det gäller särskilt boende och LSS-boende är de i princip klara. Nu är det våra hemsjukvårdspatienter som är påbörjade till viss del. Man har en planering, men man vaccinerar inte någon som är sjuk till exempel. Då får man hoppa över den och ta någon annan så länge. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt