Annons:

Sex av tio ensamma på kommunens äldreboenden

De äldre på kommunens äldreboenden är mycket mer nöjda med utemiljön än tidigare. Kanske är det nya äldreboendets förtjänst? Foto: Vimmerby kommun

Sex av tio ensamma på kommunens äldreboenden

63 procent av brukarna på kommunens särskilda boenden för äldre lider av ensamhet. Det framgår av Socialstyrelsens enkätundersökning.

Annons:

Förra veckan skrev vi om resultatet av Socialstyrelsen stora enkätundersökning bland brukarna inom hemtjänsten i Vimmerby. På de särskilda boendena är tendensen densamma: brukarna är nöjda med personalen – men lider av ensamhet.

Mest positivt i enkätundersökningen är att brukarna mår bättre. 40 procent anser att deras välmående är mycket bra/ganska bra jämfört med 23 procent ifjol. Ifjol mådde 48 procent ganska dåligt/mycket dåligt – nu är det 31 procent.

Fler trivs i utemiljön

Även brukarna som lider av svår ångest, ängslan eller oro minskar. Nu är andelen fem procent, förra året var det åtta. Däremot har andelen som anser att de har lätta besvär ökat, från 50 till 55.

94 procent fick det äldreboende de önskade och 75 procent trivs med sitt rum/sin lägenhet. 21 procent svarar att de trivs delvis och fyra att de inte trivs.

Andelen som tycker att det är trivsamt utomhus har ökat rejält, från 61 procent till 83. Även nöjdheten med aktiviteterna har ökat, från 41 till 71 procent.

Över rikssnittet

79 procent anser att personalen har tid att utföra sitt jobb och 58 procent att de kan påverka vilka tider de får hjälp. 97 procent är nöjda med bemötandet, 93 procent känner sig trygga och 86 procent anser att personalen tar hänsyn till brukarnas åsikter.

Däremot har tillfredsställelsen med maten minskat. Ifjol var 89 procent nöjda med maten, nu är det 81 procent.

24 procent anser att de har ganska dåliga/mycket dåliga möjligheter att komma utomhus och hela 63 procent besväras av ensamhet ”då och då” eller ”ofta”.

Sammantaget får äldreboendena ett fint betyg. 88 procent är ganska nöjda/mycket nöjda och bara två procent är ganska missnöjda/mycket missnöjda. Det är något högre än rikssnittet.

60 brukare i Vimmerby kommun svarade på enkäten. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt