Annons:

Har väntat på plats på äldreboende – i 236 dagar

Vimmerby kommun lyckas inte klara lagkravet på en bostad inom tre månader. Foto: Jakob Karlsson

Har väntat på plats på äldreboende – i 236 dagar

En kvinna fick beslut om en plats på vård- och omsorgsboende i slutet av maj. Fram tills den 16 januari hade beslutet fortfarande inte verkställts. Kvinnan har därmed fått vänta i 236 dagar.
– Vi tycker självklart inte det är bra, skriver socialchefen Anette Nilsson till DV.

Annons:

Kommunen har tre månader på sig, enligt lagen, att ordna en plats på ett vård- och omsorgsboende efter att platsen beviljats.

Det lyckas man inte alls hålla under 2016. Då gick totalt 17 ärenden som gällde platser på vård- och omsorgsboende över lagkravet på tre månader. Allra längst har en kvinna fått vänta. Det har gått 236 dagar sedan beslutet fattades – och kvinnan har ännu inte fått någon plats. Lagens tidskrav gick ut den 26 augusti.

– Vi tycker självklart inte det är bra att personer får vänta mer än tre månader på en lägenhet i vård- och omsorgsboende. Vid de tillfällen då en person får vänta mer än tre månader är det en brist på lägenheter, skriver Anette Nilsson till Dagens Vimmerby. 

En person har väntat i  236 dagar. Hur ser du på det?

– Det är inte bra att det finns personer som har väntat mer än tre månader på en lägenhet.

"Fler lägenheter kommer att behövas"

En annan kvinna har fått vänta i 186 dagar och en tredje i 181 dagar. För närvarande är det totalt åtta personer som väntat på en plats på kommunens vård- och omsorgsboenden i minst tre månader.

Hur behovet blir löst under väntetiden varierar.

– Det är olika lösningar utifrån det individuella behovet, exempelvis korttidsplats eller hemtjänst.

Bevisat det här att det behövs ett nytt äldreboende?

– Behovet av lägenheter inom vård- och omsorgsboende varierar alltid över tid. Utifrån den demografiska utvecklingen med fler äldre personer så vet vi att fler lägenheter kommer att behövas. Det tillskapades fler lägenheter i samband med att Vimarhaga och Borghaga togs i drift 2015 och vi får ytterligare tillskott med fyra lägenheter i mars 2017 när Vimarhaga F kommer i drift (då frigörs lägenheter på en annan enhet på Borghaga).

"Behovet varierar"

Allra längst har dock en man med beslut om dagligt stöd inom LSS fått vänta. Beslutet skulle ha verkställts senast den 2 oktober 2015. Sedan dess har det gått 472 dagar. Det finns även beslut om behandlingshem, stödboende, biträde av kontaktperson, dagverksamhet/sysselsättning som inte verkställts inom lagens tidskrav.

Totalt finns det 23 ärenden som kommunen inte verkställde i tid under fjolåret. Hur utvecklingen väntas bli under 2017 är osäkert.

– Det kan vi inte svara på nu. Behovet varierar över tid och vi fortsätter följa utvecklingen under 2017 samtidigt som vi planerar framåt och försöker bedöma ett framtida behov.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt