Annons:

Nämndens ordförande:

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Lennart Davidsson (KD) tycker att ex-kommunalrådet Micael Glennfalk (M) begärt förtur. Foto: Kristdemokraterna

Nämndens ordförande: "Solklart att han begärt förtur"

Lennart Davidsson (KD), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, tycker att det är solklart att ex-kommunalrådet Micael Glennfalk (M) begärt förtur. – Det går inte att ifrågasätta, säger han.

Annons:

Tidigare i kväll avslöjade Dagens Vimmerby att Micael Glennfalk krävt att kommunen ska hantera ett av hans bygglovsärenden "snabbt". I ett brev adresserat till miljö- och byggnadschefen Anders Helgée, kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) och kommunchefen Carolina Leijonram uttrycker Micael Glennfalk (M) besvikelse över turordningen inom bygglovshanteringen.

Nämndens ordförande, Lennart Davidsson (KD), tycker att det är odiskutabelt att det tidigare kommunalrådet begärt förtur. 

– Läser man mejlet så går det inte att tolka på något annat sätt än att han begärt förtur. Han använder till och med ordvalet att han ska lägga en motion för att bryta samarbetet mellan Hultsfred och Vimmerby, säger Lennart Davidsson (KD). 

Du anser att det är solklart att han begärt förtur?

– Ja, det går nog inte att ifrågasätta. 

Vad anser du om det?

– Det är ju lite grann så att även som tidigare kommunalråd måste man ta hänsyn till att vi behandlar alla lika. Det borde ligga i hans natur att man behandlar alla lika, att han sedan har varit kommunalråd kan man ju inte bortse ifrån. Jag tycker att han borde veta vad som gäller. Om han har gjort en ansökan hos Länsstyrelsen, så tror jag att han fått en vink om att han bör söka bygglov i tid också. Han borde heller inte vara främmande för att handläggningstiden är upp emot tio veckor, han sitter i fullmäktige och borde fått det förklarat för sig. Vi har lång handläggningstid nu. 

Blev förvånad

Lennart Davidsson blev förvånad när han fick kännedom om Micael Glennfalks mejl. 

– Ja, det ska jag inte säga annat än att jag är förvånad. Man vill att folk ska få en rättvis bedömning och att gå in och begära att handlägga det här med så kort varsel, då får ju någon annan persons ärende längre handläggningstid. Det blir en ohållbar situation om den som hotar eller skriker högst ska få förtur i ett system där man försöker behandla alla lika. 

En enda gång har miljö- och byggnadsnämnden varit med om att lyfta upp ett ärende, menar Lennart Davidsson. 

– Det handlade om pelletsfabriken i Stockhorva. De ville ha ett rivningslov för att städa upp sin verksamhet efter branden och det var en situation som uppstod som de inte alls kunde råda över. Då tyckte jag att vi skulle vara behjälpliga och lyfta upp ärendet. Att det bara hänt en enda gång är av hänsyn till likabehandlingsprincipen, vi ska behandla alla lika. Det är många som hört av sig och sagt att de har släktingar som ska hjälpa dem och att de ska göra det och det i helgen och vill ha bygglovet, men då får vi säga, nej, tyvärr går det inte. Börjar vi så, så kommer någon annan att skrika och då blir vår situation ohållbar. 

"Skulle inte fungera"

Micael Glennfalk (M) skriver i mejlet att han planerar att skriva en motion om att samarbetet mellan Hultsfreds kommun och Vimmerby kommun ska upphöra när det gäller miljö- och byggnadsnämnden. 

– Jag vet att han inte tycker om vårt samarbete och det står honom fritt att säga det, men att ha det ordvalet, att han ska lägga en motion om att bryta samarbetet, jag vet inte vad jag ska säga om det. Vi anser att samarbetet fungerar mycket bra och det har ju revisorerna ansett också. Det har skett en byggboom i hela Sverige och alla skriker efter handläggare. Vi kan inte bara plocka in folk från gatan. Men Micael Glennfalk har varit kritisk redan från början. Han kan säkert få medhåll från en del företag som är i samma situation, att det är för långa handläggningstider, men vi försöker behandla alla lika. Annars kommer det stå folk utanför kommunhuset och vilja ha sitt ärende gjort just nu. Det skulle inte fungera. 

Du sade förut att den "som hotar eller skriker högst ska inte få förtur i ett system där man försöker behandla alla lika". Ser du det som ett hot från honom, med den här motionen?

– Hot och hot, det går att vända och vrida som man vill. Det är olyckligt att han försöker styra företagen och säga att vi inte uppfyller våra tider när hela södra Sverige har samma bekymmer. Vi gör vad vi kan och har tagit in konsulttjänster, men trycket är väldigt stort. För tre år sedan kunde ingen tänka sig en bygglovshantering på tio veckor, det var bara ett storstadsproblem, men nu har vi det här och alla har samma elände. Vi har is i magen och försöker ro det här i land. 

Lennart Davidsson (KD) kan inte svara hur miljö- och byggnadsnämnden kommer gå vidare med Glennfalks mejl. 

– Det ska jag inte svara på just nu, vi får se hur reaktionen blir. Vi får helt enkelt se vad som händer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt