Annons:

Fler motioner än någonsin om att slopa normaltiden

Den 30 oktober ändras tiden och det blir åter normaltid. Men alltfler politiker vill se sommartiden som ny "normaltid". I år har hela fem motioner lämnats in till riksdagen – fler än under hela 2000-talet.

Annons:

Mörkret har redan krupit sig på. Det kommer också bara fortsätta, en lång tid framöver. Den 30 oktober kliver vi över i normaltid, det som vardagligt kallas för vintertid, igen. Det innebär att det blir mörkare en timme tidigare på eftermiddagen. 

Allt fler politiker går dock en kamp mot klockan och i år det fler än någonsin tidigare som kämpar. 

Fem motioner har lämnats in av riksdagsledamöterna om att göra sommartiden permanent. Miljöpartiet är dock det enda partiet som har frågan som partilinje.

– Det känns som ett gammalt tänk att vi ska ha det ljust på morgonen och vara ute och mjölka kor och sådant vi pysslade med för hundra år sen, nu har man ju större chans att utnyttja ljusa timmar på eftermiddagen i stället, säger Mathias Sundin (L), till TT.

Gemensamt i EU

Uppdelningen av sommar- och normaltid infördes 1980 i Sverige. Sedan 1996 har hela EU gemensam sommartid. Men Mathias Sundin (L) tycker inte att det ska stå i vägen för svensk sommartid året runt. 

– Riksdagen kan säga "vi vill göra detta" och försöka få med EU och annars får vi väl göra det själva, säger han.

Sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet tror inte att tidsändringen påverkar oss särskilt nämnvärt. Han tror att den påverkar oss mycket mindre än den omställning många gör varje vecka mellan helg och vardag. Däremot är det viktigare att försöka vara aktiv, menar han.

– Här i Skandinavien får vi inte tillräckligt med ljusexponering. Ljus sätter i gång produktion av ett ämne som heter serotonin som gör oss pigga och glada och det frigörs inte i samma utsträckning. Man ska försöka gå ut och promenera när det är ljust, jobbar man kan man ändra ljuset på kontoret, många jobbar med svaga lampor, säger han

Fråga

Bör sommartid bli året runt-tid?

Ja
Nej
Tveksamt
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt