Annons:

Flera hundra personer på matmässa i Vimmerby

Ola Gunnarsson och Wisam Salim under matmässan på onsdagen.

Flera hundra personer på matmässa i Vimmerby

Nyligen blev livsmedelsupphandlingen klar för de sex kommuner som samarbetar. På onsdagen var det stor matmässa i Vimmerby. – Jag ser bara fördelar med det här, säger Håkan Jonsson, ägare till Glada Utegrisar.

Annons:

Håkan Jonssons "Fläsk från Glada Utegrisar" i Brantestad är en av flera lokala producenter som tar plats i kommunernas mathantering framöver. Under hösten 2015 genomfördes nämligen sex mindre upphandlingar för att öka andelen lokalt producerade varor. Utöver Håkan Jonssons glada grisar handlar det bland annat om potatis från Axelsson i Aby och kött från Dackekött i Virserum.

– Det är första gången jag gick in i en upphandling och vad det betyder kan jag säga först om tre år. Jag gick in på det som är svårast för mig och jag hoppas att jag kan få ett jämnare flöde över hela året. All färs och skinka går åt kring jul, nu hoppas jag att det kan bli ett jämnare flöde. Jag kanske slipper ha kniven mot strupen den 20 december och det här är en jättemöjlighet att få mer stabilitet, säger Håkan Jonsson. 

Torsdagens stora matmässa på gymnasiet i Vimmerby var griskungen positiv till.

– Det är en fantastiskt möjlighet att få träffa personalen som ska ta hand om köttet. Jag tycker att det är jättebra och ser bara fördelar. 

400 personer

Totalt handlade det om drygt 400 personer från de sex olika kommunerna som var på plats under mässan. Vimmerby, Hultsfred, Mönsterås, Högsby, Oskarshamn och Västervik ingår i upphandlingssamarbetet. 

– I samband med att livsmedesupphandlingen träder i kraft och vi går in i en ny period, så har vi en avtalsmässa. Det är vi tillsammans med Martin & Servera som bjudit och det är väldigt positivt. Det är bra uppslutning från leverantörer och från de som jobbar i kostköken, säger Ola Gunnarsson och Wisam Salim, som är områdeschefer för kosten i Vimmerby kommun. 

Båda var glada över den utgång som blev av den senaste upphandlingen. 

– Det är mycket nya spännande produkter och vi har fått in flera lokala producenter. Jag hade verkligen gillat det som kommuninvånare och vi är i alla fall väldigt glada för det. 

"Får veta mer"

Många av de som jobbar med kosten i de sex olika kommunerna besökte mässan. 

– Det är kul för de som jobbar inom kostenheterna, att de får smaka och veta mer om den produkt de ska ta hand om. Nu kan de säga vad de tycker om produkten. Det är inspirerande och också bra att träffa producenterna bakom produkten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt