Annons:

UTREDAREN: LÄGG NED TRE SKOLOR PÅ LANDSBYGDEN

Brännebro skola i Gullringen är en av de skolor som kostutredaren anser att kommunen bör lägga ned. Foto: Vimmerby kommun

UTREDAREN: LÄGG NED TRE SKOLOR PÅ LANDSBYGDEN

I våras räddades skolorna i Gullringen och Djursdala efter en folkomröstning. Nu blåser utredaren av kostverksamheten liv i diskussionen igen. Utredaren vill att skolorna i Gullringen, Djursdala och Tuna läggs ned.

Annons:

Från början var just de tre skolorna del av majoritetens omfattande nedläggningsförslag. Där fanns även Rumskulla skola med – men kostutredaren har inga invändningar mot den enheten.

Det har personen däremot mot grundskoleenheterna i Gullringen, Djursdala och Tuna. Skälet är – förstås – att elevunderlaget är för litet och verksamheten därmed ineffektiv.

Om Brännebo skola i Gullringen skriver utredaren att bemanningen är hög och att köket är i behov av totalrenovering – men det är inte det alternativ som utredaren föreslår.

I stället vill utredaren att eleverna flyttas till Södra Vi skola och att förskolans kök uppgraderas.

Sparar 90 000 kronor

I Djursdala ser utredaren också ett behov av totalrenovering av köket. Skälen till det är att få ett bättre flöde, en bättre säkerhet och en bättre arbetsmiljö – men utredaren anser inte att verksamheten är ekonomiskt försvarbar med tanke på elevantalet.

Utredaren vill att både skolans och förskolans barn flyttas till Södra Vi, vilket skulle spara 90 000 kronor i transportkostnad per år.

Undermålig hantering i förskolan

I Tuna anser utredaren att förskolan har en undermålig hantering av kosten. Ytorna är slitna, kocken saknar egen toalett och livsmedelshanteringen är inte hygieniskt säker.

Utredaren anser att enheterna är ett resursslöseri och att en omstrukturering skulle spara 170 000 kronor per år i transportkostnad. Utredaren vill lägga ned skolan och flytta förskolan till äldreboendet Solgläntan.

På presskonferensen sa oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) så här om förslagen: 

– Hon (utredaren) säger att vi ska göra färre enheter för att spara pengar, men vi har haft en folkomröstning så då är inte det ett alternativ.

Hur utredaren ser på kostverksamheterna på övriga orter återkommer DV med senare. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt