Annons:

LÄRARE I VIMMERBY MOBBADES AV SINA KOLLEGOR

Vimmerby kommun skakas av en jätteskandal. En lärare på en skola i Vimmerby har under lång tid utsatts för kränkningar och utfrysning. Foto: Jakob Karlsson

LÄRARE I VIMMERBY MOBBADES AV SINA KOLLEGOR

Barn- och utbildningsförvaltningen i Vimmerby kommun skakas av en jätteskandal. En anställd lärare har under lång tid utsatts för kränkningar av kollegor – och närmaste chefen stöttade kränkningarna.

Annons:

En anmälan om kränkande särbehandling på en skola i Vimmerby kom in till kommunen under sommaren. Personalchefen Monica Bergh begärde en extern utredning – och den har Dagens Vimmerby tagit del av.

Resultatet av utredningen är en skam för Vimmerby kommun.

Bland annat framkommer det att en vuxen medarbetare målat en avbild av den trakasserade läraren inför ett antal elever. Runt munnen ritade hen en ring och frågade eleverna vad det var för något. Personen gav själv svaret – och berättade för samtliga elever i rummet att hen målat bajs runt sin kollegas mun.

Skälet var att den trakasserade läraren ”slickar elevernas röv”.

Kritiserar åtgärderna

Den händelsen är det allvarligaste och mest flagranta exemplet av den långvariga kränkande särbehandling som läraren utsatts för. Trakasserierna har varit systematiska och pågått ända sedan läraren började på skolan i mitten av 2013.

I sammanfattningen konstaterar utredarna att personen utsatts för kränkningar och att de ”är så utbredda att utredarna gör bedömningen att det inte går att utesluta att det faktiskt är fråga om mobbning”.

Utredarna menar att läraren blivit beskylld för att orsaka problem på arbetsplatsen och kritiserar att de åtgärder som satts in riktats mot läraren.

”Bidragit till kränkningar”

Utredarna anser att det ”borde” vara ”självklart” att arbetsmiljöproblem är flerdimensionella och att arbetsledningen fallit in i en syndabockskultur. Man anser inte att ledningen medvetet kränkt läraren – men insatserna har ”varit för få, delvis felaktiga och bidragit till kränkningar”.

Utredarna kritiserar också skolan för organisatoriska brister som ökar risken för att ”kränkande särbehandling kan uppstå, fortgå och utvecklas till mobbning”. Man uppmanar även hela Vimmerby kommun att se över sin policy och sina rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras.

Går inte bevisa

Dagens Vimmerby kommer här att redogöra för ett antal av händelserna i utredningen. Främst är det tre medarbetare som står för trakasserierna och utfrysningen.

Utredarna går igenom tio händelser. I flera fall kommer man fram till att anklagelsen inte kan bevisas eftersom ord står mot ord. Utredarna har av etiska skäl valt att inte kalla in elever som vittnen.

Bland de upplevelser som utredarna inte tycker sig kunna vidimera finns följande:

  • Redan när den vuxne medarbetaren börjar på skolan för ett par år sedan säger en kollega till skolans chef att kollegan inte vill arbeta med den läraren. När läraren kom in i ett rum gick kollegan därifrån och svarade cyniskt och hånfullt på frågor den drabbade läraren ställde.
  • Inför elever påstås samma kollega ha sagt till läraren att man inte ska läsa på en högre nivå om man inte begriper frågorna efter att läraren ställt en fråga om en formulering i en tenta.
  • De tre kollegorna ignorerade läraren totalt. De hälsade inte i korridoren, de satte sig vid ett annat bord i cafeterian och lämnade lärarrummet när läraren kom in. Enligt läraren ska de tre lärarna också prata nedsättande om läraren med andra elever och kollegor.

Lovat att sluta

I de fallen bedömer alltså utredarna att det inte går att bevisa att kränkande särbehandling förekommit, men på ett ställe skriver man att läraren varit ”mycket trovärdig”.

Däremot kommer utredarna fram till att kränkande särbehandling förekommit vid flera andra tillfällen:

  • Bland annat ska läraren och en annan person stått för samma bedrift, men kollegan ska i det fallet bara berömt den andra personen.
  • En kollega har sagt till flera andra lärare att kollegan kommer sluta om läraren är kvar på skolan.
  • En kollega har granskat lärarens insats som lärare utan att varken ha den kompetensen eller uppgiften.
  • I en anonym anmälan av situationen som gjorts till Skolinspektionen framgår det att det pratas skit om läraren varje vecka bland kollegorna.

I utredningen har en av kollegorna erkänt att hen sagt till sina kollegor att läraren inte är lämplig i sin yrkesroll. Det anser utredarna är anmärkningsvärt och olämpligt, men det definieras inte som kränkande särbehandling.

Ritade bajs runt munnen

Och så händelsen från i maj i år, då en kollega målar en nidbild av läraren med en ring runt munnen och säger att ringen vid lärarens mun är bajs.

Kollegan nekade först till händelsen, men sa sedan att det känns som att det hade hänt, men att hen inte mindes något av händelsen. Utredarna har gjort en trovärdighetsanalys av händelsen och bedömer att händelsen sannolikt har inträffat.

Utredarna skriver att ”händelsen är mycket anmärkningsvärd och utgör en allvarlig kränkning” mot läraren.

Kommit in klagomål

Även chefen på enheten får mycket allvarlig kritik för sin hantering av situationen. Av utredningen framkommer det att chefen anser att läraren är mycket duktig i sin yrkesroll, men att läraren hamnar i för nära relationer med eleverna. Det har också kommit in klagomål mot läraren från andra elever och många andra lärare har gått till chefen med kritik mot läraren.

I det fallet frågade chefen lärarna om de tagit upp frågan med läraren, men det hade de inte gjort. Chefen erbjöd sig att ta de samtalen, men kollegorna ville göra det själva. Ingen av dem ville sätta sig i trepartssamtal med chefen och läraren.

Chefen tillsatte en coach för att stötta läraren – men får mycket hård kritik för att hen berättade om insatsen för kollegorna. Utredarna anser att det är anmärkningsvärt och en kränkning mot läraren.

Bidragit till trakasserierna

I utredarnas intervju med chefen framkommer ingenting som tyder på att chefen kan se att någon annan person orsakat problemen på arbetsplatsen än läraren.

Chefen har också låtit grupper sitta och diskutera läraren. Utredarna anser att chefen därmed, ”medvetet eller oaktsamt” bidragit till en syndabockskultur där den trakasserade personen pekats ut som roten till arbetsmiljöproblemen på skolan.

Man tycker inte heller att chefen gjort tillräckligt för att lösa problemen och konstaterar att chefen genom sitt agerande kränkt läraren.

Chefen är inte längre kvar på arbetsplatsen.

Motanmälan

Utredarna anser inte att lärarens eventuella brister kan ursäkta de kränkningar som framkommit efter utredningen – och skriver att det under alla omständigheter är ett ledaransvar och inte kollegornas ansvar.

Under utredningens gång har en av kollegorna lämnat in en motanmälan mot läraren. Efter resultatet av utredningen anser utredarna att det inte finns något behov av att utreda den.

Hänvisar till personalchefen

Dagens Vimmerby har sökt barn- och utbildningschefen Birgitha Sahlin kommunchefen, som inte har återkommit. Kommunchefen Carolina Leijonram och barn- och utbildningsnämndens ordförande Lis-Astrid Andersson (S) hänvisar alla frågor till personalchefen Monica Bergh. Monica Bergh var ledig under fredagen och är tillgänglig för intervju först på måndag.

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) beklagar det inträffade. En intervju med honom kan du läsa här

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt