Annons:

Personalchefen vill inte kommentera mobbingfallet

Vimmerby kommuns personalchef Monica Bergh vill inte kommentera ärendet på en skola i Vimmerby kommun. Foto: Jakob Karlsson

Personalchefen vill inte kommentera mobbingfallet

I lördags avslöjade Dagens Vimmerby att en lärare på en skola i Vimmerby kommun utsatts för kränkningar av sina kollegor. Personalchefen Monica Bergh vill inte kommentera fallet i nuläget. – Vi har ett pågående ärende och jag vill inte kommentera några enskilda personer, säger hon.

Annons:

Dagens Vimmerby har tagit del av den utredning som Monica Bergh beställde efter att en anmälan om kränkande särbehandling på en skola inkommit till kommunen.

Utredarna konstaterar att kränkande särbehandling förekommit mot en lärare vid flera tillfällen och att kränkningarna ”är så utbredda att utredarna gör bedömningen att det inte går att utesluta att det faktiskt är fråga om mobbning”.

Främst är det tre kollegor som fryst ut kollegan och utredarna är även mycket kritisk mot enhetens dåvarande chef som de anser har fallit in i en ”syndabockskultur”.

”Oerhört viktigt”

Personalchefen Monica Bergh bekräftar att ärendet pågår – men vill inte kommentera fallet närmare än så.

– Jag vill inte uttala mig om några specifika ärenden, men det är oerhört viktigt att man utreder på ett bra sätt och jag är glad för den metoden vi har valt för att utreda i det här ärendet. Det är viktigt att det är någon som inte har några kopplingar till personerna som utreder, säger hon. 

Satt in konsult

En konsult har rekryterats till den berörda arbetsplatsen för att förbättra arbetsmiljön.

– Vi kommer jobba vidare med den större frågan kring arbetsmiljön. Vi har tagit in en konsult och jobbar hela tiden med arbetsmiljön.

Hur är situationen på enheten idag?

– Jag kan inte beskriva den något närmare.

Vilka åtgärder har vidtagits gentemot de berörda personerna?

– Jag vill inte kommentera det just nu eftersom vi är mitt i ärende, men en tydlig markering från kommunen är att kränkningar och mobbing inte ska finnas. Generellt har vi både disciplinära och stöttande åtgärder. Det blir en bedömning från fall till fall.

Finns det liknande fall i kommunen i dag?

– Inte vad jag vet.

”Cheferna ser mer i dag”

Utredarna anser också att kommunen behöver stärka upp sina rutiner för kränkande särbehandling.

– Det som jag tror att vi behöver förtydliga är gången i utredningen och valet av metod. Det ska ske av någon opartisk och där behöver vi vara tydligare. Vi har inte haft någon räcka av ärenden, men vi kan vara tydligare med hur de hanteras. I övrigt tycker jag att vi är tydliga.

Har kommunen misslyckats när en sådan här sak uppstår?

– Över huvud taget misslyckas man om det förekommer kränkningar bland vuxna på en arbetsplats. Det man vet om mobbing och kränkningar är att det kan drabba vem som helst.

Hur ska man göra för att en liknande situation inte uppstår igen?

– Det viktigaste är att verkligen ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Vi har olika samverkansnivåer där man kan ta upp olika frågor och det är viktigt att man tar alla delar på allvar och att cheferna har kunskap i alla frågor i arbetsmiljön. Där utbildar vi alla chefer och jag tror att cheferna ser mer i dag.

Hur kompenserar kommunen en person som blir drabbad av kränkningar på sin arbetsplats?

– Det finns inget enskilt svar att så här är det. Det handlar mycket om stöd i de olika situationerna.

Tar tag i problem

Bergh tror inte att bilden av Vimmerby kommun som arbetsgivare försämras av ärendet.

– Jag hoppas att man ser att vi tar tag i de problem som uppstår om det kommer till vår kännedom.

Blir det svårare att rekrytera lärare efter det här fallet?

– Jag tror inte att det påverkar någon specifik kategori, utan jag hoppas att man ser att vi tar tag i problem. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt