Annons:

Polisstationen i Hultsfred stängs inte – öppettiderna utökas i Vimmerby

Lokalpolisområdeschefen Anders Pleijel har bestämt sig för att minska öppettiderna på Hultsfredsstationen från fyra till en dag i veckan och gå från en till fyra dagar på stationen i Vimmerby. Bilden är ett montage. Foto: Arkivbilder

Polisstationen i Hultsfred stängs inte – öppettiderna utökas i Vimmerby

Polisstationen i Hultsfred kommer inte stängas utan ha öppet en dag i veckan från och med årsskiftet. Det leder i sin tur till ökade öppettider på stationen i Vimmerby. 
– Vi skiftar tiderna från Vimmerby till Hultsfred och Hultsfred till Vimmerby, säger lokalpolisområdeschefen Anders Pleijel.

Annons:

Polisens ursprungsplan var att stänga polisstationen i Hultsfred för allmänheten men nu blir det inte riktigt så. 

Lokalpolisområdeschefen Anders Pleijel har haft ett möte med företrädare från Hultsfreds kommun och kommer med beskedet att Hultsfredsstationens öppettider ska minska från fyra till en dag i veckan från och med årsskiftet, vilket Vimmerby Tidning var först med att rapportera om.

– Jag hade inte bestämt mig till 100 procent från första början, sedan hade jag ett bra samtal med Rosander (Lars, kommunalråd i Hultsfreds kommun) i torsdags. Jag förstår kommunens problem och att det vill ha en polisiär service. Det innebär inga större problem för oss utan vi skiftar tiderna från Vimmerby till Hultsfred och Hultsfred till Vimmerby, säger Anders Pleijel och berättar med om förändringen:

– I stället för att ha öppet en dag i veckan i Vimmerby så tar vi fyra dagar i Vimmerby och i stället för fyra dagar i Hultsfred så tar vi en dag i Hultsfred. Det blir en liknande service mot vad det har varit tidigare i själva området. Vi skiftar tiderna helt enkelt. 

Vad är det som funkar bättre i Vimmerby jämfört med Hultsfred?

– Det har att göra med att vi har haft en stationspolis i Hultsfred som gick i pension i våras. På stationen i Vimmerby finns utredande personal så vi har polisiär närvaro som vi behöver när vi har receptionen öppen. 

Vem kommer bemanna stationen i Hultsfred en dag i veckan?

– Då får någon utredare eller någon annan polis åka från Vimmerby till Hultsfred den berörda dagen. Poliserna upprätthåller kontakten med allmänheten när de är ute. Ju mer folk vi har ute desto mer kan man hålla koll på buset i närområdet. 

Passmaskinen flyttas till annan ort

Beslutet om att flytta passmaskinen till annan ort står kvar men den kommer inte följa med till Vimmerby. 

– Den försvinner för gott från Hultsfred och ska inte flyttas till Vimmerby. Underlaget i området är för litet så vi når inte våra produktionsmål. Den gör bättre nytta någon annanstans i regionen. 

Var kommer passmaskinen placeras?

– Man får se över var det finns ett underskott av passmaskiner. Jag vet att både Kalmar och Växjö har ett större tryck på ansökningar än vad de klarar av i dagsläget. 

Var kan man fixa nytt pass om man bor i Hultsfred eller Vimmerby?

– Då kan man åka till antingen Västervik eller Oskarshamn. Man kan hämta ut sitt pass i antingen Vimmerby eller Hultsfred.

Han berättar att förändringarna kommer träda i kraft vid årsskiftet. 

– Jag vill inte göra någonting nu i och med att vi har en pandemi och den börjar släppa så sakteliga. Då kommer säkert folk ansöka om pass i större omfattning än tidigare, då vill jag inte lägga ner passmaskinen i Hultsfred än utan låta ansökningsförandet med den här vågen gå över innan vi lägger ner passen och ändrar öppettiderna till årsskiftet. 

Fler poliser i området

Pleijel berättar också att antalet poliser i lokalpolisområdet blir allt fler under 2021. 

– Det blir 13 nya poliser som kommer till mitt lokalpolisområde i norra Kalmar län. De kommer givetvis placeras där vi har det största behovet. För tillfället är det största behovet i Oskarshamn, Vimmerby och Hultsfred. Det kommer en kull i sommar och en kull i november. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt