Annons:

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger att nya besked kan komma redan nästa vecka.

En tid med skärpta rekommendationer har passerat – nya besked kan komma i närtid

Den 26 april skärptes rekommendationerna ytterligare i Kalmar län. Effekten av det går inte att säga ännu, menar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin. 

Annons:

Läget har varit mycket allvarligt i Region Kalmar län under lång tid. Hög smittspridning och en tung belastning på sjukvården. Den 26 april tog smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin beslut om skärpta rekommendationer i länet. 

De fyra viktigaste punkterna är följande: 

  • alla begränsar sina sociala kontakter och inte träffar andra än dem de bor med utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen,
  • inte anordna eller delta i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas, till exempel middagar och fester, publik vid idrottsevenemang och firande av högtider,
  • den som arbetar i en verksamhet där utbrott av covid-19 förekommer undviker vistelse i samhället så mycket som möjligt under den tid utbrottet pågår,
  • vuxna inte tränar tillsammans med andra inomhus.

Nu har det gått en tid sedan rekommendationerna skärptes. Har de hjälpt?

– Det har gått lite mer än en vecka och det är först nu man kan börja se effekt. Man måste räkna in att beteendet ska ändras, inkubationstiden och när man sedan provtar sig. Det är därför lite för tidigt att bedöma det, säger Labbé Sandelin. 

"Väldigt intressant"

Hon säger att en rapport från Telia visar att resandet i länet förändrades från vecka 16 till vecka 17. 

– Om det har att göra med de skärpta rekommendationerna eller inte är svårt att säga, men man ser en ganska tydlig skillnad där. Vi låg i topp vecka 16 och i bottenskiktet vecka 17. 

Veckan som kommer lär ge svar, menar hon.

– Den närmaste veckan blir väldigt intressant att se hur kurvan beter sig. Utifrån det kommer vi diskutera fortsättningen med eventuella rekommendationer. 

Kan lätta

De skärpta rekommendationerna gäller till 16 maj, men Labbé Sandelin säger att ett nytt besked kan komma redan nästa vecka.

– Vi hoppas ge besked nästa vecka, åtminstone före den 17 maj. Just nu är det för tidigt att säga. Än så länge har vi ingen övertygande minskning. Vi har utvidgat provtagningen av barn och sånt kan spela in. Det gör att vi hittar fler fall.

Vad tror du om eventuella lättnader redan i maj?

– Jag tror att en del av de regionala rekommendationerna blir kvar, men vissa kan vi nog lätta på. Jag vill inte uttala mig om vilka eller hur just nu. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt