Annons:

Kraftigt minskad högerextrem aktivitet i länet - är väldigt personbundet

NMR tappar i Kalmar län. Foto: Anders Blank

Kraftigt minskad högerextrem aktivitet i länet - är väldigt personbundet

Högerextremistiska aktiviteter minskar kraftigt i länet och i landet. – I Kalmar län har de nästan försvunnit, säger Jonathan Leman, på Expo. 

Annons:

 

I dag släppte Expo sin årliga rapport om Svensk rasideologi. Organisationen har mätt antalet aktiviteter i den högerextrema miljön och för andra året i följd märker man en tydlig nedgång. Det gäller inte minst i Kalmar län. 2018 dokumenterades 98 aktiviteter i länet, två år senare är siffran 28. 

– Det är väldigt personbundet, säger Jonathan Leman, på Expo. Småland tillhör Nordiska motståndsrörelsens näste 7 och aktiviteterna där sker främst i Jönköpings län. 

Den tidigare ledaren för näste 7 bodde förut strax utanför Emmaboda. Han sköts för några år sedan i benet efter ett bråk i byn Hermanstorp. Mannen har nu flyttat till Alsterbro  och har lämnat över ledarskapet till en ledare i Jönköping. 

– Sedan har NMR också drabbats hårt av intern splittring. Det har säkert också påverkat antalet aktiviteter. 

NMR har ett system där aktivister får poäng efter antalet aktiviteter och då är man beroende av många medlemmar. Det handlar om flygbladsutdelningar och att klistra upp affischer och dekaler med politiskt budskap. 

Är högerextremismen borta från Kalmar län?

– Just förra året har det varit väldigt låg aktivitet. Men det kan ändra sig då det är väldigt beroende av personer. Försvinner en ledare så minskar ofta aktiviteterna drastiskt. 

Men minskade aktiviteter innebär inte att människor överger högerextrema ideal. Expo pekar på en nya typer av grupper, som använder sig av andra typer plattformar. 

Nya grupperingar ifrågasätter ledarskap

– Det är yngre människor som tränar kampsport. Som för en elitisk kritik mot de som de uppfattar är överviktiga män saknar fysisk och psykisk kapacitet för att leda. Det är ofta informella nätverk som kopplar upp sig mot varandra. 

Expo ser också att extremhögerns medieplattformar har flyttat fram sina positioner. 

– Att medier som stödjer högerextrema organisationer och propagerar för rasidéer får statligt stöd är inget nytt, men nu är de fler. Under 2020 har de också vunnit ökad legitimitet, för att öka sina möjligheter att få statliga bidrag har fler aktörer anslutit sig till det pressetiska systemet samtidigt som Sverigedemokraterna under året minskat sitt avstånd till de högerextrema plattformarna.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvimmerby.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt