Annons:

Utredaren föreslår flera totalrenoveringar – vill stänga förskolor

Kostutredaren vill att Snövits förskola läggs ned och att kommunen i stället bygger en helt ny, betydligt större förskola. Foto: Vimmerby kommun

Utredaren föreslår flera totalrenoveringar – vill stänga förskolor

Nästan samtliga kök i kommunens verksamheter får kritik i den genomlysning av verksamheten som kommunen beställt. Allra värst är läget i Frödinge skola, där utredaren menar att hon fick problem med luftvägarna efter en dag.

Annons:

Kommunens kostverksamhet får svidande kritik på flera punkter i en genomlysning som organisationen Offentlig Måltid har gjort.

I går berättade DV att utredaren föreslår att tre skolor läggs ned för att minska antalet kök och öka effektiviteten. Utredaren vill att kommunen genomför betydligt fler förändringar än så.

Bland annat vill utredaren att även Snövits förskola läggs ned. De 39 barnen på förskolan anser utredaren är för lite för en effektiv kostverksamhet och köket är i behov av en rejäl upprustning.

Även Bullerbyns förskola, som hade tre barn i verksamheten och en bemanning från köksenheten på 0,88 tjänster vid utredarens besök, föreslås läggas ned. I stället vill utredaren att kommunen bygger en större förskola med central måltidshantering.

 Mögelangrepp i Frödinge

Mest omfattande renovering vill utredaren se i Frödinge skola. Köket är slitet, ineffektivt och skadligt för arbetsmiljön. Utredaren fick problem med luftvägarna efter en dag i köket, vilket hon tror beror på de mögelangrepp som finns i köket.

Utredaren vill se en omfattande totalrenovering omgående kombinerat med en utbyggnad. Förskolan i Frödinge, Kotten, anser utredaren inte är hållbar och utredaren vill att den ligger på samma ställe som skolan framöver.

 Två kök i behov av totalrenovering

Även i Storebro vill utredaren se en ”skyndsam totalrenovering” av skolans kök, främst på grund av bristande arbetsmiljö och ineffektivitet. Även här vill utredaren flytta in förskolans kök i skolans.

De separata köken i förskolan och skolan i Storebro ser utredaren som ett ”omfattande resursslöseri”. Transporten av mat till förskolan, som ligger 70 meter bort, kostar i dag 90 000 kronor om året, enligt genomlysningen.

Köket i Södra Vi skola är också i behov av totalrenovering enligt utredaren. Här handlar det om skadat golv, brist på ventilation och dålig arbetsmiljö. Köket i förskolan föreslås flyttas till antingen VIdala eller skolan eftersom det inte är tillräckligt effektivt.

Utredaren är även mycket positivt till en utbyggnad av Vidala eftersom det finns kapacitet i äldreboendets restaurang och kök.

Nya förskolan totalsågas

I centralköket på Vimarskolan produceras 2 000 portioner varje dag. Transporterna kostar 530 000 kronor per år – och kylmatssystemet ger, enligt utredaren, upphov till ett stort svinn.

Utredaren anser att köket är splittrat och är behov av en omstrukturering. För övriga kostenheter i Vimmerby påpekar utredaren bland annat följande:

  • Köket i AL-skolan är fräscht men för stort.
  • Lunden borde ha ett tillagningskök och nuvarande kök sågas kraftigt. Restaurangen ”hamnar troligen högt upp på listan över de sämst planerade lokalerna” och utredaren anser att måltids- och arbetsmiljötänket saknas helt.
  • Utredaren är kritisk mot livsmedelshanteringen på Skogsbackens förskola som bedöms som osäker.
  • På Stenshults förskola finns det en viss mögeltillväxt, troligen orsakas av en läckande diskmaskin.
  • Utredaren kritiserar förslaget att dra in på frukosten och middagen på Granen och vill i stället att priserna ska sänkas och verksamheten marknadsföras.  

Några kostnader till renoveringarna är inte uppskattade i rapporten. Hela rapporten kan du läsa här

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt