Annons:

Vimmerbyungdomar har släppt sommarprat i poddformat

Elva ungdomar från Vimmerby har släppt sommarprat i poddformat som finns att lyssna på Spotify. Övre raden från vänster: Moa Eskilsson, Klara Palovaara, Matilda Hemmingsson, Ryan Babiker och Josefine Antonsson. Nedre raden från vänster: Josefine Berglund, Nikki Stigsson och Truls Jedenstam. Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerbyungdomar har släppt sommarprat i poddformat

Elva Vimmerbyungdomar har fått möjlighet att spela in poddavsnitt som har resulterat i en poddserie över tre avsnitt om hur det är att vara ung i Vimmerby 2021.

Annons:

De tre avsnitten till poddserien Unga sommarpratare i Vimmerby släpptes på Spotify under förra veckan. Poddserien är ett samarbete mellan Fabriken, Kulturskolan och Sensus Studieförbund och det är sommarprat i poddform med röster från ungdomar i högstadie- och gymnasieålder.

De nylanserade avsnitten handlar om hur det är att ta studenten i en pandemi, hur det är att vara ung, kvinnlig motorsportstalang i en mansdominerad sport och ett specialavsnitt kring Barnkonventionen som barnpiloterna satt ihop. Ungdomarna har själva fått välja musik till avsnitten. 

Student i en pandemi

Matilda Hemmingsson, Klara Palovaara, Ryan Babiker och Zahra Khavari har jobbat med avsnittet att ta studenten i en pandemi.

– Det har varit roligt att diskutera och få höra hur alla andra ser på att gå på gymnasiet och ta studenten under en pandemi. Studenten blev ungefär som vi hoppades på. Vi fick ändå ha folk på utspring, säger Matilda Hemmingsson. 

Klara Palovaara håller med om att det har varit viktigt för dem att berätta hur det är att plugga på distans inför studenten. 

– De som inte har barn vet inte hur det har varit att vara student under pandemin. Det har varit viktigt att berätta hur det är för oss med studier och student i en pandemi och alla förväntningar inför studenten. Jag tror inte att andra fattar om man inte är inne i det, säger Klara Palovaara. 

"Får kämpa mer för det vi vill"

Josefine Berglund och Nikki Stigsson pratade sitt poddavsnitt om hur det är att träna motocross och enduro på elitnivå.

– Det är en rolig grej att diskutera och det finns mycket tankar kring det. Det är inget man pratar om på fritiden utan man följer bara strömmen och tänker att det inte är så konstigt. Man märker att det är väldigt stor skillnad mellan män och kvinnor när man väl tänker efter. Killar har större möjligheter så vi tjejer får kämpa mer för det vi vill, säger motocrossföraren Josefine Berglund. 

Enduroföraren Nikki Stigsson fortsätter:

– Jag tycker att det var kul att få förklara hur en endurotävling fungerar. Det är inte så många personer som vet, utan de tänker att man kör ett varv i skogen och är klar, säger Nikki Stigsson. 

"Viktigt att de vet vilka vi är"

Barnpiloten Truls Jedenstam har tillsammans med fyra andra barnpiloter – Kyla Casas, Kamiran Reshou, Vegard Skaate och Elias Tirbäcken – pratat om hur det är att vara ung och engagerad i Barnkonventionen. De har gjort ett stort arbete med att förbereda hela sitt avsnitt på egen hand. 

– Vi pratade mestadels om Barnkonventionen och vårt arbete som barnpiloter. En barnpilot jobbar med att sprida Barnkonventionen så barnkonventionen är viktigare än vad vi som barnpiloter gör. Det är viktigt att de som lyssnar på avsnittet vet vilka vi är så det inte är slumpmässiga människor som har en åsikt, säger Truls Jedenstam.

"Kört en testvariant"

Avsnitten spelades in från slutet av maj till mitten av juni. Inspirationen till poddserien är ett liknande projekt som har genomförts i Malmö. 

Moa Eskilsson, vikarierande ungdoms- och ANDTS-samordnare i Vimmerby kommun, ser att sommarpraten kan få en fortsättning. 

– Vi tänker att vi får göra en utvärdering och prata lite mer ungdomarna för att se hur de har uppfattat det. Det hade i framtiden varit roligt att gå lite bredare. Vi har kört en testvariant så här i början för att se om någon tyckte att det var kul. Vi har fantastiska möjligheter med studion i källaren. Det kan vara ett sätt att visa att folk kan starta poddserier, säger Moa Eskilsson. 

Klicka här för att lyssna på Vimmerbyungdomarnas poddavsnitt:

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt