Annons:

  • Bara dagar kvar till de unga teaterstjärnornas premiär i Vimmerby

    På fredag är det dags för UNG Drama att ha premiär för sin nya teaterföreställning. Här är sex av de åtta som ska göra det. Från vänster: Stina Karlberg. Cajsa Roth. Melina Karlsson Jacob Petersson (röd tröja), Elliot Fridell (rutig tröja) och Astrid Hansson. Saknas på bilden gör Kevin Johansson och Oliver Genfors. Foto: Privat

  • Bara dagar kvar till de unga teaterstjärnornas premiär i Vimmerby

    Foto: Privat

Bara dagar kvar till de unga teaterstjärnornas premiär i Vimmerby

Nu är det bara dagar kvar till premiären av UNG Dramas nya föreställning på Komedianten i Vimmerby. Den här gången bjuder ungdomarna på en skräddarsydd kaosartad komedi.
– Jag känner ingen nervositet. Jag vet vad vilken kapacitet de har, säger gruppens ledare Thimmy Berglund.

Annons:

I fem år har UNG Drama, en ungdomsgrupp under teaterföreningen Komedianterna, varit verksam på teatern i Vimmerby. Under åren har man arbetat med allt från Shakespeare till stadsvandringar, julsagor och tonårsdrama.

Kommande fredag, 19 januari, har nästa stora föreställning premiär – den omkring 50 minuter långa komedin ”Ett bröllop”, som är skriven av gruppens ledare Thimmy Berglund. Han har dock haft stor hjälp av ungdomsgruppen, som under hela skrivprocessen har haft tillgång till manusdokumentet och fungerat som idégivare.

– Jag har aldrig jobbat så tidigare, men det har varit otroligt kul och givande. I stället för att fastna i skrivandet i två-tre månader, skrevs denna klar på fyra veckor. Ungdomarna har varit en motor för mig som har läst allt under resans gång och kommit med input och berättat hur de vill göra. Pjäsen är kaosartad och går i högt tempo men är skräddarsydd för ungdomarna och utmanar dem i karaktärer de aldrig spelat tidigare, berättar Thimmy Berglund.

"Ger mig massor"

UNG Drama består av åtta ungdomar i åldrarna 14 till 19 år. En av dem har tagit studenten, sex ska göra det i år och en slutar nian.

– Det är klart att det finns risk att flera av dem pluggar vidare på annan ort, de är målmedvetna, drivna och vet vad de vill. Samtidigt gillar alla den här teatern och gemenskapen de fått under åren. Så även om många försvinner så hoppas och tror jag att de kommer tillbaka. Om det skulle bli på det sättet, så får vi diskutera om vi ska starta upp en ny grupp eller öppna upp för att ta in fler i den existerande, säger Thimmy Berglund.

Hur mycket ger den här gruppen dig?

– Jag brukar ofta tänka att om jag har haft en dålig dag på jobbet så kommer jag alltid från teatern glad på kvällen. Det ger mig massor, och det är också så roligt att se hur de har utvecklats under åren och hur de har förädlat sina kreativa sidor.

Mycket mer än bara skådespeleri

Liksom tidigare år är ansvaret delat mellan Thimmy och ungdomarna.

– Några har ansvar för scenen, andra fungerar som producenter och några har hjälpt mig med manus och regi. Kläder har de valt själva med lite input från mig och scenen som står där nu, som var färdigbyggd, har de förändrat och dekorerat helt. Att få föreställningen att fungera är så mycket mer än bara skådespeleri, berättar Thimmy.

De sista dagarna fram till premiären på fredag är hektiska. Det sista ska färdigställas och på tisdag sker genrepet.

– Jag känner ingen nervositet. Jag vet vad de förväntar sig av sig själva och vilken kapacitet de har. Det finns en väldigt stark kulturell kraft i dem när det kommer till teater och att stå på scen. De har en känsla och trygghet – en känsla av att vara där. Det är riktigt häftigt att se, säger Thimmy Berglund.

Totalt är det tre föreställningar som ska spelas. Fredag 19 januari, lördag 20 januari och så fredag 26 januari – för övrigt Thimmys 30-årsdag.

Det finns fortfarande biljetter kvar till samtliga föreställningar, och info om hur man skaffar sin biljett finns på Komedianternas Facebook-sida.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt