Annons:

Kulturskolan riktar in sig mot vuxna – startar nya kurser

Teaterpedagogen Linnéa Nestor håller i två olika kurser för vuxna i höst. Foto: Jakob Karlsson

Kulturskolan riktar in sig mot vuxna – startar nya kurser

Kulturskolans verksamhet växer i höst. Det blir två olika kurser som vänder sig mot vuxna och båda är inriktade på dramatik.
– Jag vill förmedla lust, det är grunden i min verksamhet, säger kommunens teaterpedagog Linnéa Nestor.

Annons:

Linnéa Nestor, som för övrigt är återkommande krönikör i Dagens Vimmerby, har en lång bakgrund inom dramatikens värld från sin tid i Stockholm. I våras flyttade hon tillbaka till Vimmerby och påbörjade en tjänst som teaterpedagog på Kulturskolan. 

Verksamheten riktar sig främst mot unga – men i höst öppnar man även upp för vuxna. Det blir en skrivarkurs med inriktning mot dramatik och en ren dramatikkurs.

– Den utgår från att gruppen vill lära sig om skådespeleri, men vill man jobba med scen kan man vara med runtomkring. Det kommer bli dramaövningar och man ska vara minst 16 år. Det finns danskurser för vuxna och jag fick idén från en kompis och tänkte "varför inte"?

 "En ny upplevelse"

Sedan tidigare har Nestor arbetet med barngrupper, men nu blir det alltså en ny utmaning.

– Det blir en ny upplevelse. Jag hade en grupp från att de var nio år och upp till att de var 19, men jag tror att man kanske behöver jobba mer med vuxna. Många kan ha en större spärr som måste övervinnas för att man ska känna sig mer bekväm på scenen.

Nestor förespråkar ett fritt förhållningssätt till dramatiken.

– Jag tänker punk i teater, det viktigaste är inte teori och metoder utan man ska känna att man vågar och att man kan göra en pjäs. Jag utgår alltid från gruppen och vill man göra en föreställning så kör vi, vill man bara öva så kan man göra det.

 "Passar extra bra"

Skrivarkursen är tänkt att vara inriktad mot dramatik:

– Det viktiga blir att släppa spärren och skriva för att det är kul. Det är tänkt att vara en väldigt fri kurs och jag hoppas att vi kan koppla ihop grupperna. Skrivkursen passar extra bra med tanke på att Vimmerby ska bli regionens litterära nod.

Nestor har själv skrivit en del för scen och film.

– Det mesta jag skrivit har jag regisserat själv, men jag skrev manus till en film som Crazy Pictures sedan producerade och när jag fick se filmen var det skithäftigt. Det var lite jobbigt med, men mest var det som magi.

Hur är det att skriva drama jämfört med ”vanlig text”?

– Jag tycker att det är lättare eftersom det är så rakt. Det kan hända väldigt mycket i en scen utan att det är så många ord.

"Min dröm är att det ska växa"

En kurs är en termin.

– Min dröm är att det bara ska växa. Det vore jättehärligt om alla som söker bara får hålla på med det. När jag flyttade hit kollade jag vad som finns att göra och det är sådana här saker som kan göra att man trivs i en stad. Vimmerby har världens bästa teaterpark och skulle kunna bli en stor kulturstad.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt