Annons:

Flera miljoner extra till länets kultur

Peter Högberg är ordförande i Länsmusiken och glad för dagens miljonbesked. Foto: Simon Henriksson

Flera miljoner extra till länets kultur

Kulturen i länet får tre miljoner extra per år från och med 2017. Det står klart sedan Regeringen i dag presenterat en mångmiljonsatsning på lokal kultur.

Annons:

Så här skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande:

"Den socialdemokratiskt ledda regeringen presenterade idag en satsning på mer lokal kultur i hela landet. 120 miljoner kronor tillförs under fyra år för lokal och regional kulturverksamhet. Den så kallade Kultursamverkansmodellen förstärks med 30 miljoner kronor årligen under 2017–2020. Länets kulturpolitiker gläds åt nyheten.

– Den här satsningen är mycket välkommen. Under mina år som kulturpolitiker har aldrig det statliga anslaget räknats upp. Satsningen visar att regeringen menar allvar med ambitionen att ha ett tillgängligt kulturliv i hela landet, säger Yvonne Hagberg (S), ordförande i Länsmuseet i Kalmar och ordförande i länsmuseernas samarbetsråd i Sverige.

För Kalmar län innebär satsningen uppskattningsvis att 3 miljoner kronor årligen kommer at tillföras när nivåhöjningen väl är genomförd.

– Resurserna behövs verkligen. Vi har höga ambitioner med kulturpolitiken i hela länet, säger Maria Ixcot Nilsson (S), ordförande i landstingets kulturnämnd.

Peter Högberg (S), ordförande i länsmusiken, välkomnar också beskedet.

– Om man ska minska klyftan mellan stad och land, vilket vi vill, är den här satsningen oerhört viktig. Den kommer att möjliggöra fler föreställningar och högre kvalitet i hela länet.

Kultursamverkansmodellen infördes 2011 och innebär att landstingen får ett utökat ansvar att fördela vissa statliga bidrag till lokal och regional kulturverksamhet. Modellens syfte är dels att bidra till att de nationella kulturpolitiska målen uppnås, dels att ge ökade möjligheter till regionala prioriteringar och variationer. Totalt bidrar regeringen med ca 1,2 miljarder kronor per år till lokal och regional kultur inom ramen för kultursamverkansmodellen."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt