Annons:

NY JÄTTEVINST FÖR ÅBRO – ÖVER 100 MILJONER IGEN

Åbro Bryggeri gör jättefin vinst även 2016. Foto: Åbro Bryggeri

NY JÄTTEVINST FÖR ÅBRO – ÖVER 100 MILJONER IGEN

Det anrika Åbro Bryggeri fortsätter att gå urstarkt. Även 2016 blev det en vinst på över 100 miljoner kronor. – Det blev bättre än vi budgeterat med, säger vd:n Henrik Dunge.

Annons:

2015 gjorde Åbro Bryggeri 115 miljoner i vinst. Då storsatade Sveriges äldsta familjebryggeri inför 2016 och investerade mer under ett enskilt år än någonsin tidigare. 

Totalt satsades 120 miljoner kronor i investeringar. 

Ändå blir vinsten hisnande. Över 100 miljoner kronor efter finansnetto för Åbro Bryggeri 2016. 

– Vi har siffror så vi vet hur vi ligger till och 2016 var ett bra år för oss, säger Åbros vd Henrik Dunge. 

Om man jämför med 2015, då det blev 115 miljoner?

– Vad det blir exakt kan vi inte säga än, det är lite småposter på en del utländska bolag. En bit över 100 miljoner blir det i alla fall. Det är vi väldigt nöjda med. 

Bättre än väntat

Vinsten är bättre än vad bryggeriet budgeterat med. 

– Vi har månatlig koll, så vi har hela tiden en känsla av var vi är på väg någonstans. Det kom inte som någon överraskning, men det är lite bättre än vi budgeterat med. Vi har tagit lite extra kostnader för vissa förpackningar utomlands och det har genererat mer än förra året. Volymmässigt är det också en liten ökning, både på den svenska marknaden och på exportmarknaden.

Åbro hade några tuffa år i början av 2000-talet – men just nu går Henrik Dunges företag urstarkt. 

– De senaste sex åren har varit väldigt bra. Vi investerar väldigt hårt och har valt rätt marknader. Vi har lyckats hålla våra prisnivåer.

Oro i omvärlden

Men det finns orosmoment i världen. 

– Det är ett orosmoment med Brexit och då åker pundet upp och ner. För oss är det inte jättebra. Historiskt sett räknar med att pundet ligger kring elva kronor framåt. För två år sedan 13 kronor, vilket är ganska extremt högt. Det har mycket med hur finansmarknaden ser ut och ränteläget, så länge vi har den ränta som vi har i Sverige så undervärderar man den svenska kronan lite.

Har ni märkt av Brexit på allvar?

– Tittar man på pundkursen efter omröstningen, så rasade den ganska rejält. Nu har den återhämtat sig runt elva kronor. Det påverkar ju oss eftersom vi säljer i pund. Euron inte så stor skillnad, för där både säljer och köper vi i euron. Så den valutadifferensen kan vi handskas med. 

Hur påverkas USA-planerna av Donald Trump?

– För tidigt att säga. Vi jobbar på den amerikanska marknaden, tuffar på. Små volymer, men ökar hela tiden. Vi är inne i ett antal delstater, men blir det handelshinder så kan det påverka. Men vi kan inte ta ut något i förskott, för ögonblicket är det så små volymer så vi står inte och faller med det. Det är alltid stökigt som det är nu, med handelsbojkotter mot varandra i världen. Det gör inte livet enklare, men vi är ett starkt och stabilt företag, även om det blåser ute i världen så står vi stabilt kvar.

Mer om Åbro Bryggeri kommer ni kunna läsa i morgon. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt