Annons:

ELPRISERNA KAN FÅ VIMMERBYFÖRETAG ATT LÄGGA NED

Elpriserna har en mycket negativ påverkan för Gjuteribolagets framtid. Foto: Simon Henriksson

ELPRISERNA KAN FÅ VIMMERBYFÖRETAG ATT LÄGGA NED

De kraftigt stigande elpriserna påverkar många företag. Gjuteribolaget, med verksamhet i Vimmerby, ser en påtaglig risk för nedläggning om utvecklingen fortsätter.
– Hela hösten och fram till januari fick vi ta smällen själva, säger ägaren Bo Wiger.

Annons:

Gjuteribolaget har verksamhet i Vimmerby, Mönsterås och Bredaryd och är ett av många företag som påverkas av de höga elpriserna. Men elpriserna skiljer sig kraftigt åt i de olika elområdena. Sverige är totalt uppdelat i fyra elområden och Vimmerby ligger i elområde tre. 

Gränsen går mitt i Hultsfreds kommun, så det är två elzoner som gäller där.

Bara under torsdagen är skillnaderna enorma mellan Norrland och vår del av landet.

– Tittar man på spotpriserna hos Eon ligger det på 21 öre per kilowattimme uppe i Norrland och i Vimmerby på drygt två kronor. I Målilla är det 2,78 kronor. Det är drygt 900 procent dyrare att tanka en elbil här jämfört med Sundsvall. Det är en osund konkrrens som gör det svårt att hålla ihop Sverige. Bara mellan elområde tre och fyra skiljer det många procent, säger Bo Wiger, som äger Gjuteribolaget.

Han vill se snabba politiska beslut för att ta bort uppdelningen i olika elområden.

– Företagen i elområde tre och fyra blöder. Nu krävs snabba politiska beslut och jag har försökt prata med så många jag kan, både kommunalråd och riksdagsmän där vi är verksamma. Men jag får aldrig några svar. När elräkningarna blir så här dyra eldar man med pellets istället, för man inte har råd med något annat. Det minskar klimatnyttan avsevärt och är en klimatkatastrof som jag ser det.

Har det varit fel att stänga ned kärnkraften?

– Det är en katastrof egentligen. Det har föranlett att vi sitter där vi sitter, där vi importerar kol från bland annat Tyskland och eldar olja i Karlshamn. Det är en miljökatastrof.

"Då får vi lägga ned"

Gjuteribolagets olika verksamheter påverkas hårt av de höga elpriserna.

– Det kan handla om fem till sex miljoner på ett år. Hade vi varit verksamma i elområde ett eller två hade det varit stor skillnad, säger Bo Wiger.

Hur påverkar det er och verksamheten?

– Hela hösten och fram till januari fick vi ta smällen själva. Nu har vi lagt fakturan på kunden och en del kunder lär betala, en del lär vägra. Kunderna är ju tvungna att betala annars blir det inga grejer, men det innebär också att om det här fortsätter och det är så mycket billigare i ett annat elområde, så är det staten som bestämmer hur konkurrenssituationen ska se ut och inte hur duktiga vi är internt.

Kan det bli aktuellt för er att flytta verksamheten?

– Ett gjuteri är ganska svårt att flytta, men fortsätter det och vi inte får betalt av kunden – då får vi lägga ned. Vi hade ett bra år ifjol, men det funkar inte hur länge som helst. Fortsätter de höga elkostnaderna tvingas man säga upp personal och stänga verksamheten.

Hur stor bedömer du den risken?

– Vill inte kunden betala, så blir det så. Vi kan inte betala det själva. Det är därför jag enagerar mig kring den här snedvridna och osunda konkurrensen mellan elområdena. På sikt kommer kunderna välja det elområde som erbjuder bäst pris och det är inte bra för oss i elområde tre eller fyra. Kunderna tittar sig runt och vill inte betala mer än nödvändigt, så är det.

Så det finns en påtaglig risk?

– Det är det för alla som inte får ut det i priser för kunden. Det kommer också skapa mycket inflation om inte annat. 

Nya etableringar i Norrland

Bo Wiger menar att man tvingas lägga investeringar i klimatsmarta, energibesparande åtgärder på is och energikostnaden ökat från 500 000 kronor i månaden för sina verksamheter till 1,5 miljoner kronor. Med spotpriser som på torsdagen kan det handla om två miljoner i månaden.

– Jag ser ingen som tar upp den här situationen. Varför ska man flytta ett företag till Vimmerby? Nya etableringar kommer ske i Norrland. Om elbehovet på ganska kort sikt kommer dubbleras har vi ett jätteproblem. 

På fabriken i Vimmerby bearbetas det som bolaget gjuter i Bredaryd.

– Kan vi inte gjuta i Bredaryd finns ju ingen anledning att hålla till i Vimmerby. 

Vad ser du för lösning?

– Tittar vi på elområde tre och fyra, som av och till är ganska lika, så kommer vi få en batterifabrik i Göteborg och Volvo startar ett gjuteri för att gjuta en speciell metall. Det kommer dra lika mycket kapacitet som alla andra gjuterier i Sverige. Man vill ha ren el och vill bort från pelletspannor och vedeldade kaminer, men det går inte med de nuvarande priserna. Situationen gällande el kommer snabbt förvärras. 

Gjuteribolaget har cirka 20 anställda i Vimmerby och runt 100 totalt sett. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt