Annons:

Nu öppnar Simons drömprojekt – ”Känns skithäftigt”

I morgon öppnar Simon Johansson dörren till SMAK för första gången. Foto: Jakob Karlsson

Nu öppnar Simons drömprojekt – ”Känns skithäftigt”

Simon Johansson har drömt om att starta eget i nästan fem år. Nu är han äntligen framme vid sitt livs stora mål. I morgon öppnas portarna till Vimmerbys nya restaurang SMAK.
– Jag satsar ganska friskt, men man måste göra det för att lyckas, säger han.

Annons:

Södra Vi-killen Simon Johansson har flera framgångsrika år på Astrid Lindgrens Näs bakom sig. I vintras lämnade han det uppdraget och meddelade istället att han ska öppna en helt ny restaurang i centrala Vimmerby.

I morgon är det äntligen dags. Då går månader av förberedelser i mål.

– Det känns skitbra. Jag är inte nervös alls, mer förväntansfull och spänd. Vi har försökt att hajpa upp det och det känns som att det har lyckats. Jag satsar ganska friskt, men man måste göra det för att lyckas tror jag. Det visar sig snart om jag har rätt eller inte.

”Blir jäkligt vassa”

Projektet har fått stor uppmärksamhet och fortfarande är det hemligt vilken inriktning restaurangen kommer att ha.

– Jag kunde aldrig drömma om att det skulle bli sådan uppståndelse och så mycket snack om det. Det går inte en dag utan att man blir stoppad av någon som undrar vad det blir för inriktning eller önskar lycka till. Jag tror att jag har med mig mycket från Näs och många vet att jag jobbar väldigt enkelt och utgår från vad Vimmerby vill ha. Det är där jag tror vi blir jäkligt vassa.

Det har varit nära ett par gånger, men Simon har lyckats hålla på hemligheten.

– Jag trodde aldrig att jag skulle klara att hålla på det, men inte ens mina vänner vet något. Tanken är att det höjer kraven på mig själv också när folk är mer förväntansfulla och jag är i behov av att ha höga krav på mig.

”Ska inte kännas restaurangstelt”

Även om matkonceptet är hemligt ett litet tag till är ambitionen tydlig: SMAK ska bli ett nytt vardagsrum i Vimmerby.

– Jag har utgått från vad som inte finns i Vimmerby och tittat på vad man vill ha när man vill gå ut. Jag vill skapa ett vardagsrum och tycker inte att kvarterskrogstänket finns i Vimmerby. Det avslappnade och avskalade saknas. Maten har blivit del två i mitt tänk, även om det är huvuddelen. Det ska inte kännas restaurangstelt utan man ska vilja slänga upp fötterna på soffan. Vi ska bygga på den personliga tanken och den som jobbar ska berätta vad den tycker och känner.

Har du stött på några svårigheter under processen?

– Det är mycket med tillstånd och papper som man får lära sig efter hand. Att starta ett bolag är lite bökigt och det har varit mycket möten och träffar.

Har du ångrat dig någon gång?

– Inte en sekund. Däremot har jag tänkt på varför jag inte gjort det tidigare, men det känns samtidigt helt rätt i tiden.

Första intrycket är allt

Simon känner sig inte alls nervös inför lördagens invigning.

– Inte för att sticka ut hakan, men än så länge känner jag mig väldigt trygg med den personal jag fått ihop. Sen är den första veckan det viktigaste jag gjort i mitt liv. Den sätter hela framtiden för Smak. Vi ska ha en hög lägstanivå från början.

Hur viktigt är det första intrycket?

– Det är allt. Mitt koncept bygger på en känsla och det måste vi få till. Vi kan inte misslyckas där.

Vilka utvecklingsmöjligheter ser du framöver?

– I förstaläget ska vi se till att vi får till restaurangen som vi vill och lyssna på Vimmerby. Sedan ser jag många steg framåt, jag vill bygga upp något stort. Vi ska vara ett välkänt namn och man ska veta vad man får när man kommer hit. Jag vill nå utanför Vimmerbyborna, men vill inte bli en stjärnrestaurang. Det ska vara riktigt bra med våra mått.

Vad har du för förebilder?

– Jag är väldigt oinsatt i restaurangbranschen och går mycket efter vad jag tycker och tänker själv. Jag är ingen finsmakare, men innan jag drog igång det här var jag på en del restauranger i Stockholm och jag tycker att Johan Jureskog har ett schysst tänk.

”Vår utmaning i slutändan”

För sin storlek har Vimmerby en stor mängd restauranger.

– Jag vill inte konkurrera ut någon annan. Vi ska göra något som är så olikt de andra som möjligt och vill få upp restaurangkulturen. Samtidigt så är konkurrensen vår utmaning i slutändan. Satsar man rätt och gör det riktigt bra från början tror jag att det finns efterfrågan för det.

Redan nu har SMAK bokningar in i juni.

– Jag kunde inte drömma om att få så mycket bokningar innan konceptet ens släppts. Det tycker jag är skithäftigt och jag tror och hoppas att det blir mer när folk vet vad vi ska göra.

I morgon avslöjas hemligheten. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt