Annons:

  • Tredje generationen Johansson tar över som vd för plåtfirman

    Christian Johansson är tredje generationen på RT-Plåt och har nyligen tagit över som vd. Foto: Simon Henriksson

  • Tredje generationen Johansson tar över som vd för plåtfirman

    Christian Johansson har varit plåtslagare i 25 år, men endast jobbat i tre år på RT-Plåt.

Tredje generationen Johansson tar över som vd för plåtfirman

Den tredje generationen Johansson tar över som vd för RT Plåt i Vimmerby. Det är 42-årige Christian Johansson som återvänt till familjeföretaget.
– Det här företaget har aldrig mått bättre, säger han.
Samtidigt kallar han hellre sig själv snarare för "bonnjävel" än vd.

Annons:

För 40 år sedan startades RT-Plåt av Ragnar Johansson och hans söner Tord och Tomas. Sedermera kom även tredje sonen Niklas in i företaget. 

I företaget är sedan tidigare barnbarnet Adam Åstrand anställd. Nu har företaget fått en ny vd och det är tredje generationen Johansson som tagit över i form av 42-årige Christian.

– Jag har vuxit upp mellan de här väggarna. Första gången jag sommarjobbade här, då var jag elva år gammal. Vi lade om taket på Rosenkransen och att en elvaåring är uppe på tak skulle ju aldrig hända i dag. Jag har fortfarande ett ärr på benet från det, så det låter ju lite sinnessjukt, säger Christian Johansson och skrattar.

Han är två år äldre än företaget och tog nyligen över vd-posten från Tord Johansson, som relativt snart kommer gå i pension.

– Många tror att jag jobbat på RT-Plåt i många år, men det har jag inte gjort. Under mina 25 år som aktiv plåtslagare har jag bara varit anställd på RT-Plåt i totalt tre år. Jag drev eget i sju år, men har förknippats mycket med RT-Plåt. Jag har också jobbat i Kalmar, Borås och Linköping och lärt mig det moderna plåtslageriet. 

Inte helt givet

Men att Christian Johansson skulle återvända till RT-Plåt var inte helt givet. 

– Jag erbjöd att köpa in mig redan 2009. Men frågan de senaste åren har varit om företaget ska säljas eller läggas ned. Jag satt i Spanien när jag fick reda på att det skulle säljas eller läggas ned. Då flög jag hem, bokade ett möte på måndagen och vi kom överens om att jag skulle jobba som vanligt fram till nyår. När vi kom dit tog vi beslut om att jag skulle ta över som vd och på sikt ska jag lösa ut dem. När man var yngre tänkte man ju så, men anledningen till att jag gör det här är för farsan (Tomas), Tord och "Nickes" skull. Jag har egentligen inget ansvar gentemot familjen att ta över. 

Att han skulle bli vd för företaget var däremot givet när han klev in i igen. 

– Det viktiga var att få vd-tjänsten och det var för att strukturen och ordningsföljden skulle bli rätt. Det går inte att ha fem personer som tar in jobb. Någon har lovat det, en annan har lovat något annat och den tredje har lovat något. Det förstör för företaget och det är bara för strukturens skull jag ville ha vd-tjänsten. Jag har flippat hela företaget på alla sätt och vis. Jag är egentligen hellre bonnjävel än vd. Utan bönder skulle vi inte ha någonting, säger han.

"Företaget har aldrig mått bättre"

Christians korta tid som vd har dock redan gett resultat. 

– Det här företaget har aldrig mått bättre och personalen har aldrig mått bättre. Jag gör veckoscheman för alla och det är både struktur och ordning och reda. Det blir lugnare och tryggare för alla, när de alltid kan hänvisa till mig.

Är det viktigt att driva det vidare eftersom du är tredje generationen?

– Det är farfar, Tord och Tomas livsverk. De startade det här ihop och det är klart att det är roligt att vara tredje generationen, men det viktiga för mig är inte att det är familjen som jobbar här. Det är viktigt för invånarna och byggföretagare att RT-Plåt finns kvar. Det skulle drabba ett 20-tal byggföretag om vi inte fanns kvar. Det blir en dominoeffekt och rätt stora konsekvenser. 

Ska ta över ägandet

RT-Plåt anställde en ny plåtslagare förra veckan och Christian Johansson ser positivt på framtiden. Just nu är det totalt sex personer som jobbar i företaget.

– Jag söker två gubbar till, men det finns ingen plåtslagare i Sverige som flyttar hit för ett jobb nu. Kan du något om plåt så har du ett jobb i dag. Hela branschen skriker efter folk, men återväxten är minimal, säger han. 

Vad ser du för möjligheter på sikt?

– Vi står inför lite större investeringar både personalmässigt och maskinmässigt. Oavsett om jag får tag i folk eller inte, så ska det investeras i maskinparken. Det kan handla om andra typer av maskiner som underlättar och som är mer tidseffektiva. Tar något tre minuter istället för tio minuter, så är det jättemycket tid och pengar på ett år.

Tanken på lite längre sikt är också att Christian Johansson ska ta över ägandet av företaget. 

– I dagsläget är jag anställd vd, men framtidsplanen är att lösa ut de nuvarande delägarna. Exakt hur den nya ägarkonstellationen ska se ut och när det ska ske är lite oklart.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt