Annons:

VEMAB jublade efter beskedet – då kan investeringen vara i hamn

Peter Fjällgård (V), ordförande i VEMAB, och Olle Fogelin, vd för bolaget, var mycket glada över att investeringen blir av. Foto: Simon Henriksson

VEMAB jublade efter beskedet – då kan investeringen vara i hamn

Det blir ett batterilager i Vimmerby i VEMAB:s regi. På tisdagskvällen sa fullmäktige ja till att gå i borgen för investeringen på över 50 miljoner kronor.
– Det här är lika framåtskridande som när man sa ja till Tallholmen, säger ordförande Peter Fjällgård (V).

Annons:

Alla hade sagt ja – det enda som återstod var fullmäktige. Efter att Vimmerby Energi- och Miljö AB:s vd Olle Fogelin presenterat kalkylen var också fullmäktige någorlunda överens.

VEMAB ville se en borgen från kommunen på 65 miljoner kronor för en stor investering i ett nytt batterilager. Kalkylen säger att det rör sig om en investering på 53 miljoner kronor för hela projektet, men för att vara på den säkra sidan ska låneramen utökas med 65 miljoner kronor. 

– Det här är lika framåtskridande som när man tog beslutet om Tallholmen. Det fanns vissa tveksamheter då, men jag är övertygad om att det här är bra för bolagets ekonomi och att det kommer ge möjligheter till intäkter även för kommunen. Det är roligt och väldigt intressant, säger VEMAB:s ordförande Peter Fjällgård (V).

Så lång tid kan det ta

VEMAB har jobbat med projektet sedan i höstas. Under våren har en fördjupad teknisk förstudie genomförts. Den har visat att det är lämpligt att bygga ett batterilager av storleken tio megawatt. Placeringen blir vid Södra Näs i Vimmerby.

– Det är mycket glädjande att vi får möjlighet att genomföra den här investeringen. Ska vi bygga ett batteri på Tallholmen så tar det tid och kostar pengar. Sätter vi ett batteri på Södra Näs så har vi den tekniska lösningen och tillgång till marken. Det finns en hyfsat stor yta där, säger VEMAB:s vd Olle Fogelin.

Lagret ska tjäna kommunen på flera sätt. 

– Det är dels ett bra stöd i det lokala elnätet men fungerar även som en aktör på den svenska frekvensregleringsmarknaden. Vi ser även att användningsområdena utvecklas hela tiden så det känns väldigt värdefullt att vi nu går vidare med genomförandefasen. 

När kan det vara klart?

– Det har med leveranstid att göra. Ett batteri handlar om åtta till tio månader, men först ska det upphandlas också och det kan överklagas och så vidare. Vi hoppas vara igång inom två år, men förhoppningsvis går det ännu snabbare. Tiden är en faktor och därför är det viktigt att komma igång. Väntar man för länge kan det vara en helt annan affär.

Kan betala sig på under två år

Går det så snabbt som VEMAB vill tror man att man kan ta hem investeringen på mindre än två år. 

– Men det är inget vi kan stå och lova här, utan det är marknadskrafterna som styr. Vi har tittat på andra och lyssnat på större aktörer i den här förstudien. Det är en lönsam investering, säger Olle Fogelin.

Vad kan ni ha tjänat till 2030?

– Det beror på hur det ser ut framöver. Siffrorna från förra året är väldigt bra och i vår kalkyl har vi räknat ned det dramatiskt för att göra det trovärdigt. Vi ser att storleken på batteriet ger bra optimering av intjänandet.

Risken: Att det tar för lång tid

Några större risker ser man inte i projektet.

– Den största risken är att vi inte får det gjort skyndsamt. Då ser riskerna i intjänandet annorlunda ut om tidshorisonten blir längre. 

Men Peter Fjällgård (V) ser inte att den risken är överhängande.

– Att vi inte skulle ta tillbaka investeringen – det tror jag inte. Hela kommunen har ett stort investeringsbehov och då kan det här vara en stor och viktig del. Gör man en bra vinst kan det ge avkastning fort och det går att få dubbelstuds på en sådan här grej. Vi ser att det här är en god möjlighet för VEMAB.

Kan det innebära fortsatt stora vinstuttag från VEMAB?

– Det beror på vad ägaren vill med VEMAB och om man vill se ett andra batteri och så vidare. Det är inte mycket i dag som säger att vi kommer se ökad elproduktion jättefort. Att elpriserna ska ramla ned på 47 öre de närmaste åren är inte heller sannolikt, säger VEMAB:s ordförande.

Olle Fogelin är noga med att poängtera att batterilagret inte kan lösa det stora investeringsbehovet i exempelvis VA-nätet.

– Men det kan generera avkastning till ägaren eller att vi inte behöver mer finansiering. Behovet av batterilösningar är stort.

Ingen större debatt

Någon större debatt blev det inte i fullmäktige. Eva Berglund (S) undrade hur lång livslängden är på ett sådant här batteri.

– Det vi får till oss är är att livslängden är cirka 20 år. När det närmar sig åldersstrecket går det lite långsammare, men det går att använda ändå och det är en successiv förändring. Det kan handla om att man utökar batterikapaciteten då, svarade Fogelin. 

SD-ledamoten Roger Sunesson var inte helt nöjd med beredningen. Han hade velat ha mer information både tekniskt och ekonomiskt samt fått veta mer om syftet med investeringen i förväg.

– Jag tycker det är lite tunt. Till nästa gång önskar jag att man kan läsa på bättre. Underlaget vi fått se här på kommunfullmäktige hade gjort jättemycket att få se inför sammanträdet. Jag vet inte hur bekväma ni är på att ta ett sådant här beslutet på det här underlaget, sa han och vände sig till övriga i fullmäktige. 

Samtidigt betonade han att han fick lita på att VEMAB gjort ett bra jobb i förstudie.

Peter Fjällgård (V) var inte överraskad över att det inte blev mer debatt.

– Nej, det är jag inte. Det är bara SD som inte sitter i VEMAB:s styrelse, så det är logiskt att de har en del frågor. Men de har fått dragningen i kommunstyrelsen. Jag hade förberett mig lite, men det har inte funnits någon tvekan i styrelsen, sa han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt