Annons:

Fint bokningsläge inför sommaren:

Anneli Rimås är vd för Björkbackens Karaktärshotell i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Fint bokningsläge inför sommaren: "Tillbaka efter alla konstiga år"

Pandemin ligger bakom oss helt och hållet. Nu laddar Björkbackens Karaktärshotell för en pangsommar.
– Vi är tillbaka efter alla konstiga år och allt pekar mot en bra sommar, säger vd:n Anneli Rimås.

Annons:

2020 blev totalt förstört. 2021 blev inte långt därifrån. Förra året blev någorlunda normalt, även om en viss oro för pandemin fortfarande fanns.

Nu laddar Vimmerbys besöksnäring för en helt coronafri sommar och för ännu ett steg mot den normala verkligheten. I samband med att ALV öppnar för säsongen under Kristihimmelsfärdshelgen drar även säsongen igång för besöksnäringen i Vimmerby på allvar.

Dagens Vimmerby tog tempen på Björkbackens Karaktärshotell inför den första stora helgen det här året.

– Nu har vi inget pandemiår i ryggen och det ser väldigt bra ut. Vi är tillbaka efter alla konstiga år och 2022 var bättre än 2019 för oss. Vi har en stegring på vår bokning, säger Anneli Rimås, vd för hotellanläggningen. 

Även om förra året i slutändan blev bra fanns det en stor osäkerhet i planeringsarbetet. 

– Det fanns en större osäkerhet då, men sommaren föll väl ut och i år känns det mycket tryggare. Vi har inte haft något möte kring om vi ska våga rekrytera utan nu är det som vanligt igen. 

"Får mycket för pengarna"

Bokningsläget ser alltså ljust ut, både för den här helgen och för högsäsongen i sommar.

– Så fort ALV öppnar blir det bra tryck. Försäsongen är mycket bättre nu när ALV har fullt program direkt. Det har gjort att maj har blivit en bättre månad. Det påverkar vår bokning mer än juli, då det redan är fullt varje sommar. Den riktiga högsäsongen drar igång efter skolans slut, men alla helger fram dit är bra. Det känns väldigt spännande och vi tror på en bra sommar. Allt pekar mot det. 

Exakt hur den inhemska turisten kommer att resa är svårt att förutspå med tanke på konjunkturen och det ekonomiska läget, menar Anneli Rimås. 

– Men jag tror att många stannar i Sverige på grund av ekonomin. Allt beror på hur mycket man har till sin semesterkassa, men det finns inget som indikerar en sämre sommar. Vi har en känsla av att det blir bra och att man ändå vill göra något. 

Med tanke på den svaga svenska kronan borde Sverige kunna vara ett populärt resmål för flera grannländerna. 

– Exempelvis danskarna får väldigt mycket för pengarna och det finns en förhoppning om det. 

95 anställda

På grund av pandemin blev det svårare att rekrytera sommarjobbare för Björkbacken. Nu, med ett rätt normalt år i ryggen, har det blivit lättare.

– Med pandemin fick man till stor del börja om. Många lämnade branschen eftersom det kändes osäkert och svårt då, men nu har vi många som varit med tidigare och det ger en trygghet i driften. 

Totalt kommer det vara 95 anställda under högsäsongen, varav 80 är sommarjobbare. 

– Det är inte 80 nya utan flera som varit med tidigare. Att flera av dem jobbade förra sommaren blir en trygghet och gjorde också att vi kunde vara färdiga rätt tidigt. Det är många som har erfarenhet förutom den ordinarie personalen. 

Totalt har Björkbacken 43 hotellrum och 46 stugor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt