Annons:

Ljunghäll har ansökt om elstöd efter alla turer – får dela på pengarna

Anders Melin är vd för Ljunghäll i Södra Vi. Foto: Arkivbild

Ljunghäll har ansökt om elstöd efter alla turer – får dela på pengarna

Ljunghäll AB i Södra Vi är ett av regionens mest elintensiva företag. Vd:n Anders Melin har tidigare varit kritisk till turerna kring elstödet. Nu har man ansökt och hoppas på kompensation inom kort.
– Det kommer täcka en del av de kostnader vi har haft, säger han.

Annons:

Turerna kring elstödet till företag har varit många det senaste halvåret, men på tisdagen öppnade Skatteverket upp ansökningsmöjligheten. 

Hundratusentals bolag i elområde 3 och 4 kunde söka stödet från lunchtid på tisdagen. Ett av dessa bolag är Ljunghäll i Södra Vi. Kommunens största privata arbetsgivare är ett mycket elintensivt företag och tidigare har storförbrukaren av el sagt att elkostnaderna ökat med närmare 50 miljoner kronor på ett år.

Maxtaket är satt till drygt 20 miljoner i det elstöd som nu kommer att gälla. 

– Av det jag har hört nu så är det här det bästa alternativet och förslaget hittills. Det mest positiva av det jag hört när jag lyssnat är att det verkar vara ett enklare system, sa Anders Melin för ett halvår sedan. 

Får dela pengarna

Nu vill han inte gå in på hur mycket pengar Ljunghäll hoppas på att få i stöd, men att man lär slå i taket är sannolikt.

– Vi har skickat in en ansökan till skattemyndigheterna och det här är ett stöd som täcker en del av de kostnader vi har haft under tidsperioden. Allt stöd vi kan få är vi i behov av, så det är så klart glädjande att vi nu kan få elstöd, säger Anders Melin.

Men Ljunghäll kommer inte ensamt få pengar. Den italienska ägaren, Gnutti Carlo, har också en fabrik i Kungsör.

– Vi kommer få dela det här stödet med vårt systerföretag. Det finns ett maxtak för en koncern, men uppdelningen sker naturligtvis efter konsumtionen av el, så vi kommer få en större del än dem. 

"Får vara tacksam"

Skatteverket har anställt extra personal för hanteringen och Anders Melin hoppas på pengar under juni månad. 

– Det kommer inte täcka alla kostnader, men det är ett stöd och man får vara tacksam för det man får. 

Ser du någon risk för att ni inte skulle beviljas stödet?

– Reglerna har kontinuerligt ändrats och det ändrades även i slutskedet, men jag tror inte att vi tolkat det fel. Jag tror vi har rett ut det, även den här delen kring om man har fast eller rörligt elprisavtal. Vi har alltid en kombination av det. 

I år har elkostnaderna inte varit lika skyhöga för pressgjuteriet.

– Det har varit lägre priser än vi befarat.

Hur ser det annars ut för er?

– Vi har ganska hög orderingång och det ser ut att fortsätta så. I juli blir det en nedgång, men det är semesterperiod för både oss och våra kunder. April och maj har varit jättebra månader med höga orderingångar, så det är positivt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt