Annons:

  • KVARTETT LIGGER BAKOM SATSNING PÅ SPRITFABRIK I VIMMERBY

    Vimmerbyborna Tobias Fridell, Robin Carlsson, Mathias Lennström och Mikael Carlsson ligger bakom företaget Vimmerby Spritfabrik som har tagit fram en egen gin. Foto: Ossian Mathiasson

  • KVARTETT LIGGER BAKOM SATSNING PÅ SPRITFABRIK I VIMMERBY

    Här är företagets premiärgin. "Målet med vårt första gin har varit att försöka få till en bred som funkar till merparten av de olika gindrinkarna och är ren och fin i smaken", säger Tobias Fridell. Foto: Ossian Mathiasson

KVARTETT LIGGER BAKOM SATSNING PÅ SPRITFABRIK I VIMMERBY

En helt ny spritfabrik har sett dagens ljus i Vimmerby. En egen gin har tagits fram efter ett och ett halvt års utveckling – och tanken är att ginet ska gå att köpa på Systembolaget i Vimmerby från och med i höst. 
– Vi har från början sagt att det ska vara tillräckligt bra när vi trycker på den gröna knappen, säger Tobias Fridell, som driver företaget tillsammans med Mikael Carlsson, Robin Carlsson och Mathias Lennström. 

Annons:

Några av er har säkert sett Vimmerby Spritfabriks namn dyka upp i flödet på Instagram. Nu kan vår tidning berätta mer om den nya, spännande satsningen i Vimmerby. 

Bakom Vimmerby Spritfabrik står Mikael Carlsson, Robin Carlsson, Mathias Lennström och Tobias Fridell. Fyra personer med olika kompetenser som ger en bra kombination. 

Kvartetten har i ett och ett halvt års tid haft en fast tid på onsdagar för att prova en massa olika sorter. 

– Vi är väl uppe i 40–50 olika varianter av ginrecept. Basen är alltid enbär och sedan varierar det med vad man väljer att tillsätta ginet med. Det har varit ett jäkla labbande för att hitta rätt. Vi har hittat en bra grundmodell som vi har finkalibrerat och jobbat vidare med, säger Tobias Fridell.

Tagit fram en egen gin

En helt egen ginsmak har tagits fram i hopp om att det ska bli deras standardgin. Produkten innehåller bland annat kanel, kampotpeppar, galangarot och vanilj. 

– Den gin vi lanserar nu är en klassisk London Dry Gin. Målet med vårt första gin har varit att försöka få till en bred som funkar till merparten av de olika gindrinkarna och är ren och fin i smaken. Vi känner att receptet är mitt i prick, säger Fridell. 

Gänget har förhoppningar om att företaget ska växa och ha ett större utbud på sikt.  

– Produkten är framtagen för att vi ska komma igång och ta oss in på marknaden för att i framtiden ha ett utvecklat sortiment med fler sorter, säger Mathias Lennström.

Företaget har färdigställt två batcher (omgångar) och är i detta nu inne på med den tredje batchen.

– Vi är extremt noggranna och tar stickprov under processen för att hela tiden ha koll på vad det ligger på för temperaturer och alkoholhalter. Det är viktigt att vi gör likadant varje gång. Batcherna ska verkligen hålla samma kvalité rakt igenom, säger Tobias Fridell. 

Hantverket är högprioriterat. Premiärflaskorna är bland annat försedda med handskrivna batchnummer och egenbrända korkar med företagets logotyp på.

– Vi vill trycka hårt på hantverket och att det du håller i handen är kvalité. Vi gör allting för hand och det är ett hantverk med en genuin känsla vi vill förmedla, säger Tobias Fridell. 

Då hamnar produkten på hyllan

En fråga som dyker upp titt som tätt är när produkten tar plats på Systembolagshyllan. 

– Om det går som det ska är tanken att ginet finns på Systembolagets hylla i Vimmerby från och med 2 oktober och kommer in i det vanliga beställningssortimentet, säger Mikael Carlsson. 

Det är i dagsläget möjlighet att beställa produkten via privatimport på Systembolagets hemsida och hämta beställningen i Vimmerby, Hultsfred eller Linköping. 

– Vi är uppsatta som leverantör åt Systembolaget och har en tät dialog om vad som beställs innan vi levererar vidare till dem. Första leveranserna till Systembolaget skedde för två veckor sedan, säger Fridell. 

Företaget för i dagsläget dialog med restaurangverksamheter i Vimmerby för att de ska välja att erbjuda sina parter deras gin. Några Vimmerbyrestauranger har tagit emot sina första leveranser. 

– Restauranger med duktiga bartenders kommer kunna förädla den på ett jäkligt bra sätt. Det är en fantastisk spritgrund i drinkar och det känns verkligen som att gin är på tapeten, säger Fridell. 

Efterfrågan har varit över företagets alla förväntningar,

– Vi har fått gott betyg på vårt gin och många har sagt att det är den godaste de har druckit, säger Lennström.

"Får enorm energi av det vi gör"

Det som började i liten skala har växt sig större på kort tid.

– Vi har aldrig velat stressa fram något och inte haft någon tid att kriga mot. Vi har sagt att det ska bli bästa möjliga produkt och hålla hög kvalité när vi trycker på grön knapp, säger Fridell och fortsätter:

– Det är mycket jobb, men jag får enorm energi av det vi gör. Det är mer belönande än vad man känner att det är en uppoffring att producera. 

För Mathias Lennström är det ett nytt intresse som har väckts. 

– Det här är något man inte har gjort tidigare. Jag, som tidigare har tyckt att sport har varit roligt, gör nu något helt annat och det ger en nytändning, säger Lennström. 

Vill man följa Vimmerby Spritfabrik resa gör man det enklast via Instagram. 

– Vi försöker vara duktiga på att lägga ut vad som sker och händer, säger Fridell. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt