Annons:

  • Musteriet i Djursdala växer – tror på rekordsommar

    Det har byggts en ny uteservering till Musteriet i Djursdala, så nu kan man ta emot ännu fler gäster. Foto: Privat

  • Musteriet i Djursdala växer – tror på rekordsommar

    Musteriet tar emot mellan 200–300 besökare varje dag. Foto: Privat

  • Musteriet i Djursdala växer – tror på rekordsommar

    Staffan Samuelson tror på rekordsommar för både Musteriet och Oxgården. Foto: Micael Rundberg/Arkiv

Musteriet i Djursdala växer – tror på rekordsommar

Högsäsongen för Musteriet i Djursdala har dragit i gång. Tack vare nya satsningar kan man ta emot ännu fler besökare, än tidigare år. Redan nu ser det ut att bli en rekordsommar. 

– Det går jättebra, det kommer väldigt mycket folk, säger Staffan Samuelson, som driver Musteriet i Djursdala och boendeanläggningen Oxgården. 

Annons:

Startåret för Musteriet i Djursdala var endast för tre år sedan, men ordet spred sig snabbt och det blir fler besökare varje år. Det kräver ännu mer resurser för att möta efterfrågan. 

”Ser ut att bli ett bra äppelår”

I fjol började Musteriet att samarbeta med äppelodlare på Österlen utanför Kivik. Det har resulterat i att verksamheten har kunnat vara öppen året runt. Det finns andra lagringsmöjligheter på Österlen, och man tar då till vara på vinteräpplena.  

– Vi hämtade de sista i juni och nu är det slut på äpplen även på Österlen, så sen får vi vänta till slutet på augusti när nya äpplen kommer – och det ser ut att bli ett bra äppelår, säger Staffan Samuelson.

Musteriet i Djursdala har omkring 100 egna äppelträd. 

– En del är äldre, och en del har vi satt för ett par år sedan. Det gör att det tar tid innan de börjar bära riktigt mycket frukt, så vi måste köpa in äpplen utifrån. 

Det är 5–6 anställda som arbetar varje dag på Musteriet. Det är fler besökare under högsäsongen, men det krävs lika stor personalstyrka året runt. 

– Det kommer väldigt mycket folk, även på lågsäsong. Vi har nästan 200–300 besökare varje dag. 

Årets nyhet

Nyhet för i år är att det har byggt en helt ny uteservering, vilket innebär att fler gäster kan tas emot. 

– Vi har utökat antalet platser i trädgården, med att bygga en pergola och sen har vi byggt långbord, så att vi kan ta emot betydligt fler nu.  

Vid byggnationen av uteserveringen har hållbarhet varit centralt. Efter en renovation av en lada kunde 100 år gamla plankor bevaras. Dessa har använts till att bygga långborden till uteserveringen.  

Fullbokad sommar

Det ser ut att bli en fullbokad sommar på Staffan Samuelsons boendeanläggningar. Intill Musteriet finns ett vandrahem med elva bäddar. 

– Det är fullbokat hela juli, och in i andra veckan i augusti. På Oxgården i Vimmerby är det även väldigt mycket bokningar, så det blir nog den bästa sommaren på 20 år för vår del. 

Musteriet och Oxgården kompletterar varandra bra. De erbjuder två olika upplevelser av Vimmerby. En del besökare vill bo i anslutning till Astrid Lindgrens Värld, medan andra föredrar att bo en bit ut på landet och ta vara på den småländska landsbygden. 

Generalsekreteraren var på plats

Staffan Samuelsons verksamheter är anslutna till Svenska Turistföreningen, STF, vilket har genererat många fler besökare. 

– De har 300 000 medlemmar och det marknadsförs via dem, så då kommer det många som är medlemmar i STF ut hit.  

Under veckan har Musteriet även fått ett speciellt besök. 

– Vi hade generalsekreteraren för Svenska Turistföreningen på besök för bara två dagar sedan. Hon var jätteimponerad och tyckte att det var en fantastisk miljö, som passade perfekt till STF:s medlemmar. Det var jättekul. 

Annons:

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt