Annons:

SJU JOBB FÖRSVINNER NÄR STORFÖRETAGET LÄMNAR TRAKTEN

Peter Nilssons Bergs har förändrats kapitalt under de senaste åren och snart stängs det relativt nya kontoret i Vimmerby. Foto: Pressbild

SJU JOBB FÖRSVINNER NÄR STORFÖRETAGET LÄMNAR TRAKTEN

Storföretaget Bergs flyttade huvudkontoret till Stockholm. Kvar på torget i Vimmerby blev dotterbolagen Woodworks och Bitus – men till vintern försvinner även den verksamheten.
– Med den nya inriktningen som bolaget har så blir det här kontoret lite fel helt enkelt, säger Bergs vd Peter Nilsson.

Annons:

Bergs har en enormt lång historia i Mörlunda – men under de senaste åren har skogskoncernen förändrats helt. De svenska sågverken såldes och först blev Vimmerby ny adress för bolagets huvudkontor. Det blev en kort sejour. I april 2022 berättade vi att huvudkontoret flyttas till Stockholm.

Dotterbolagen Woodworks och Bitus blev då kvar på kontoret i Vimmerby – men nu står det klart att kontoret kommer att stängas helt, vilket Vimmerby Tidning var först med att berätta.

– Under pandemin etablerade vi kontoret i Vimmerby, det blev huvudkontor för Bergs i kombination med Bitus och den svenska verksamheten. Nu har vi sålt sågverken här nere och flyttat huvudkontoret till Stockholm. Med den nya inriktningen som bolaget har så blir det här kontoret lite fel helt enkelt, säger Peter Nilsson. 

"Den enkla anledningen"

På kontoret sitter sju personer idag. De kommer att flyttas till koncernens verksamhet i Fågelfors.

– Vi tror att det ger mer nytta om de som jobbar med det sitter i Fågelfors och Nybro, där vi har verksamhet. Det är den enkla anledningen. I Vimmerby har vi ingen produktion i närheten och man utvecklas bättre om man är tillsammans.

I Vimmerby kommer Woodworks behålla sitt showroom.

– Där finns det kontorsplatser om några behöver, säger Nilsson och fortsätter:

– Innan hade vi huvuddelen av vår verksamhet i denna del av Småland, nu har vi huvudverksamheten i England, Polen och Lettland. Vi har också en stor verksamhet i Lycksele.

"Mentalt lämnar vi inte"

Med flera internationella verksamheter fanns det ett tydligt behov att placera huvudkontoret nära en flygplats.

– I ärlighetens namn är det så. Vi träffar mycket folk som flyger till oss och då är det svårt med kommunikationerna till Vimmerby. 

Bergs har varit förankrat i trakten under lång tid. Hur ser du på den aspekten?

– Vi lämnar egentligen inte, men sätet på bolaget är i Stockholm. Vi har 1 500 anställda totalt och ett 50-tal i denna del av Sverige. Ser man på det från det perspektivet blir det naturligt, men vi har samtidigt mycket tradition där nere som vi är rädda om i vilket fall. Mentalt lämnar vi inte och rätt var det är kanske vi hittar någon ny verksamhet som passar bra in i Bergs. Vi ska inte utesluta att det kommer fler grejer i de här trakterna framöver.

Är det något som är på gång idag?

– Nej.

Ingen har sagt upp sig i samband med beskedet. Bolaget ämnar att lämna lokalerna någon gång under vintern.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt