Annons:

LOKALA STORFÖRETAGET KÖPS UPP –

Åke Bergh förlorade kampen om Bergs. Bolaget köps ut från börsen.

LOKALA STORFÖRETAGET KÖPS UPP – "KÄNNS EMOTIONELLT"

Grundarens ättling och styrelseledamoten Åke Bergh reserverade sig mot beslutet att det isländska investmentbolaget Norvik köper upp Bergs. Hans motivering var att aktien var värd mer. Nu blir affären av.
– Klart det känns emotionellt, säger Åke Bergh.

Annons:

Bergs Timber har en mycket gedigen historia som mångårig ägare av det stora sågverket i Mörlunda. Under de senaste åren har bolaget förändrats helt. Först flyttades huvudkontoret till Vimmerby och nyligen flyttades det till Stockholm. Sågverken i Småland har sålts och bolaget har refomerats i grunden.

2018 köpte Bergs Timber Norviks träindustrier i Baltikum och i Storbritannien – i utbyte mot att Norvik blev storägare i bolaget. Tidigare i höstas ville det isländska investmentbolaget köpa bolaget helt och hållet.

Ett bud på 44,50 kronor per aktie gick ut till alla aktieägare i Bergs. Det totala värdet uppgår till 1,54 miljarder kronor.

I ett offentligt uttalande rekommenderade Bergs styrelse aktieägarna att acceptera budet. Idag äger Norvik 58,67 procent av Bergs. Det nya budet gäller enbart ifall Norvik kan förvärva minst 90 procent av aktierna i Bergs samt förutsatt att det får godkänt från konkurrensmyndigheter.

”Utifrån rådande marknadsförhållanden och Norviks nuvarande kännedom om Bergs planerar Norvik inte att genomföra några förändringar avseende Bolagets verksamhet eller dess ledning och anställda, inklusive deras anställningsvillkor, eller avseende sysselsättningen och de platser där Bergs bedriver sin verksamhet. Norvik har för närvarande inte heller några strategiska planer för Bergs som kan få effekter på sysselsättningen eller de platser där Bolaget bedriver sin verksamhet”, skrev Norvik.

Kampen hjälpte inte

Åke Bergh, vars farfar Carl Fabian Berg startade bolaget 1919, valde att reservera sig mot beslutet.

– Därför har jag satt ner foten och sagt att jag har svårt att rekommendera övriga aktieägare att anta det här budet eftersom jag tycker aktien är värd mer, säger Åke Bergh.

Familjen Bergh har ägt 3,4 procent av aktierna. Åke Bergh var vd för Bergs Timber i 26 år och var med när bolaget noterades på börsen 1984. 

Men nu kommer bolaget att köpas ut från börsen. Norvik lyckades samla drygt 95 procent av aktieägarna. Det innebär att Åke Berghs motstånd blev förgäves.

– Det var ganska väntat att han skulle lyckas med detta. Jag är inte förvånad, säger Åke Bergh på fredagskvällen. 

Familjen valde att sälja sina aktier i bolaget för 44,50 kronor per aktie. 

– Hade vi inte sålt våra aktier så hade vi blivit inlåsta. Det hade då blivit föremål för en tvångsinlösen och det hade med all sannolikhet tagit tid. Vi såg inte det som en bra lösning. Även om vi inte hade sålt våra aktier, så hade man fått ihop drygt 90 procent.

Vad känner du rent emotionellt?

– Det är klart att det känns som att ett kapital avslutas i och med detta, men nu gäller det att se framåt. Det här skapar också vissa möjligheter och man måste försöka gå vidare. Men visst, emotionellt känns det i hjärteroten. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. 

"Inget intresse kvar"

Familjen Bergh släpper nu bolaget helt.

– Vi har inte något intresse kvar som du förstår, men vi har inte heller haft någon diskussion om hur Norvik tänker gå vidare. Det kvarstår att se, jag vet inget om det. 

Är du rädd att man tappar all kontakt med det här området?

– Jag vet inte hur man tänker, men man har uttalat att verksamheterna ska rulla upp. Det hoppas vi att man står upp för naturligtvis. 

Bergs har bland annat ett showroom i Vimmerby, ett sågverk i Broakulla och en pelletsfabrik i Fågelfors. Bergs har också verksamheter i Lettland, Polen och Storbritannien. I mellandagarna, den 27 december, är det dags för extra bolagsstämma.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt