Annons:

Tidigare ägaren satte ner foten –

Åke Bergh, Bergs Timbers tidigare ägare, tycker inte att man får riktigt rätt värde på företaget. "Därför har jag satt ner foten och sagt att jag har svårt att rekommendera övriga aktieägare att anta det här budet", säger han. Foto: Ossian Mathiasson

Tidigare ägaren satte ner foten – "Inte rätt värde på företaget"

Det isländska investmentbolaget Norvik vill köpa Bergs Timber. Tidigare ägaren och styrelseledamoten Åke Bergh reserverade sig mot beslutet, motiverat att aktien är värd mer.
– Jag tillhör inte de som kommer springa först i det ledet för att sälja, om man säger så, säger han.

Annons:

Mycket talar för att Bergs Timber köps upp av isländska investmentbolaget Norvik. Aktieägarna har fått ett bud på 44,5 kronor per aktie, vilket motsvarar 86,5 procent av stängningskursen under gårdagen.

– Det är i och för sig en bra budpremie som huvudägaren ger övriga aktieägare, men samtidigt ska man ställa det emot den nedtryckta aktiekurs som har gällt och gäller för dagen, förklarar Åke Bergh sitt beslut.

”Satt ner foten"

Han tycker det ska tas mer hänsyn till nyckeltalen, i synnerhet det mycket låga PE-talet, och det egna kapitalet per aktie, då borde priset ha varit något högre än 44,50 kronor per aktie som budgivaren sträckt sig till.

– Därför har jag satt ner foten och sagt att jag har svårt att rekommendera övriga aktieägare att anta det här budet eftersom jag tycker aktien är värd mer, säger Åke Bergh.

Så ditt beslut grundas enbart på aktiens värde, inte att det är känslomässigt laddat att företaget, som grundades av din farfar Carl Fabian Berg, säljs?

– Nej, jag får inte blanda ihop mina roller i det här, sedan sitter jag naturligtvis på ett par stolar som den näst största enskilda aktieägaren i företaget. Familjen Bergh äger idag totalt ungefär 3,4 procent av aktierna, men det är förstås marginellt i förhållande till huvudägaren som har 58,67 procent.

En epok som avslutas

Men, känslor väcker det. Det erkänner han.

– Det är klart att det väcker känslor. Om man får in tillräckligt många aktieägare som accepterar budet och det här skulle bli en verklighet, vilket mycket ändå talar för, så är det en epok som jag tycker avslutas i och med detta, säger Åke Bergh och fortsätter:

– Det tar inte slut för företaget, utan den grund mina två förfäder och delvis jag lagt under min tid finns ändå kvar och det kommer jobbas vidare på företaget. Men det blir inte den publika ställningen som vi försökt vårda, säger Åke Bergh som personligen kom in i företaget 1972 och har varit med om hela resan sedan dess, som vd i 26 år.

Hade du kunnat tänka dig den här utvecklingen när Bergs Timber sålde sågverken, bland annat de i Vimmerby och Mörlunda till Vida?

– Jag kan förstå huvudägaren Jon Helgi Gudmundsson som han heter, att han känt sig lite inlåst. Vi har jobbat i styrelsen och har mycket på gång som kommer att blomma ut i de olika verksamheterna och på de olika enheterna, men aktiemarknaden och våra aktieägare har inte riktigt greppat det som jag upplever det och satt ett värde på det. Det har gjort att huvudägaren tröttnat på den publika ställningen, som jag upplever det.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Nu får vi se vilken resa det här kommer ta, huruvida han får in tillräckligt med aktieägare som accepterar hans bud. Det bygger ju på det, annars kör man på som idag om det inte lyckas.

Tror du Gudmundsson får ihop tillräckligt många aktieägare som accepterar budet?

– Jag vill inte ha en uppfattning om det. Men – jag tillhör inte de som kommer springa först i det ledet för att sälja, om man säger så. Jag tycker inte att vi får riktigt rätt värde satt på företaget från hans sida sett, men han vill ju göra en bra affär, det är givet. Han är en duktig affärsman.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt