Annons:

BERGS TIMBER KÖPER VERKSAMHETER FÖR 270 MILJONER

Bergs Timber, med vd Peter Nilsson till vänster, kommer att köpa verksamheter för 270 miljoner kronor. Foto: Simon Henriksson

BERGS TIMBER KÖPER VERKSAMHETER FÖR 270 MILJONER

Mörlundaföretaget Bergs Timber, med verksamhet i bland annat Vimmerby, har ingått en avsiktsförklaring om köp av flera verksamheter i Baltikum och Storbritannien.

Annons:

Förvärvet gäller ett antal bolag inom den isländska koncernen Nordvik Timber Industries. Verksamheterna som köps upp ligger i Lettland, Estland och Storbritannien. Köpet kostar 270 miljoner kronor plus 170 miljoner i nyemitterade aktier i Bergs Timber. 

– Med den planerade affären så utökar vi vårt produkterbjudande väsentligt. Vi kommer på olika sätt att samarbeta i den nya planerade gruppen för att ytterligare förbättra lönsamheten och servicen till marknaden. Samtidigt kommer verksamheten att fortsätta drivas med ett starkt decentraliserat ansvar och under befintliga varumärken, säger Peter Nilsson, VD för Bergs Timber.

Kommer äga knappt 65 procent

Bolagen som Bergs Timber har för avsikt att köpa omsatte 1,6 miljarder under Bergs Timbers förra räkenskapsår. Bergs Timbers omsättning låg på 1,2 miljarder. Vinsten i de bolag som ska förvärvars låg på 78 miljoner (25 för Bergs Timber. I ett pressmeddelande skriver företaget såhär: 

"Ett genomfört förvärv ökar Bergs Timbers förädlingsgrad och är därmed ägnat att begränsa Bergs Timbers känslighet för svängningar i konjunkturen. Samtidigt bedömer Bergs Timber att potential föreligger för samordningsfördelar inom områden som råvaruanskaffning, distribution och försäljning."

Norvik är i dag den största aktieägaren i Bergs Timber med 29,52 procent av aktierna. Efter förvärvet kommer det isländska bolaget äga 64,68 procent av aktierna. Efter förvärvet är företagets mål att andelen ska minska till under 50. 

– Sedan försäljningen av Broakulla till Bergs Timber har vi varit en stor aktieägare i bolaget. Under denna tid har vi upplevt styrkan och ambitionerna hos bolaget och dess ledning. Vi är övertygade om att denna affär är det rätta sättet att vidareutveckla våra bolag, inte minst på grund av vår och Bergs Timbers lednings gemensamma uppfattning om vikten av ett decentraliserat ansvar och användandet av befintliga varumärken”, säger Jon Helgi Gudmundsson, styrelseordförande i Norvik hf.

"Etablerar oss på nya marknader"

Lars Gustafsson är ordförande i Bergs Timber: 

– Vi är glada över möjligheten av att förvärva NTI som är ett välskött företag med god lönsamhet och stor utvecklingspotential. Förvärvet ligger väl i linje med vår tillväxtstrategi och vår ambition att skapa värde för aktieägarna. Genom förvärvet etablerar vi oss på nya marknader samtidigt som vi förstärker vår position på marknader där vi redan finns. En breddad och mer storskalig verksamhet ger möjlighet till skalfördelar och synergier som leder till ökad konkurrenskraft och långsiktig lönsamhet”, säger Lars Gustafsson, styrelseordförande i Bergs Timber.

Förvärvet förutsätts av parterna kommer överens om ett slutligt avtal samt att Bergs Timbers bolagsstämma fattar beslut om de nyemitterade aktierna som krävs. Bolagsstämman förväntas hållas under det andra kvartalet i år och målet är att förvärvet slutförs under samma period. 

Flera sågverk i Baltikum

Följande verksamheter omfattas av köpet: 

 

  • Ett sågverk i Litauen och två sågverk i Estland. 
  • En förädlingsverksamhet som är förlagd till två orter i Lettnad. 
  • En hamnverksamhet belägen öster om London inklusive fartyg. 
  • En distributionsrörelse i Storbritannien. 

Tillsammans har verksamheterna 800 anställda. Bergs Timber, som i dag har 221 anställda, ser stora samordningsvinster genom köpet. 

 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt