Annons:

Smak inleder samarbete med lokal matvarubutik

Simon Johansson på Smak i Vimmerby inleder ett samarbete med ICA Supermarket för att minska matsvinnet ännu mer. Foto: Ossian Mathiasson

Smak inleder samarbete med lokal matvarubutik

Smak by Simon gör en ny satsning för att minska matsvinnet och inleder ett samarbete med ICA Supermarket i Vimmerby.
– Det ska bli jättekul att se hur det kommer funka i verkligheten säger Simon Johansson på Smak.

Annons:

Stora mängder ätbar mat kastas varje år och det kan vara rester från middagsbordet eller mjölk i en förpackning som precis har passerat sitt bäst före-datum. 

På flera restauranger i Vimmerby jobbar man med att minska matsvinnet genom att sälja den överblivna maten i form av matlådor, som till exempel på Smak by Simon.

Nu ska restaurangen ta det ett steg till och går in i ett samarbete med den lokala matvarubutiken ICA Supermarket och de vill tillsammans göra en insats för att minska matsvinnet.

– Vi på Smak ska ta tillvara på det som har kort datum på Supermarket och göra det med kort varsel, det kan vara alltifrån kött och fisk till frukt och grönt. Då slipper de kasta produkterna medan vi betalar för det. Det blir en win-win-situation för båda parterna, säger Simon Johansson.

"Brinner för frågan"

För några veckor sedan började Simon Johansson prata med Dennis Dahlin och Frida Hamrin, nya butiksägare på ICA Supermarket i Vimmerby.

– Jag brinner för frågan om matsvinn och känner att man på något sätt kan hjälpa varandra i det läget. Det var jag som tog den första kontakten och de känner också att man måste göra något med maten som kastas, säger Simon Johansson och lägger till:

– Det är bra mat med kort datum eller andra skador på det som gör att det kastas. Ibland är det mycket, ibland mindre. Då har vi diskuterat hur vi ska hjälpa varandra för att slippa kasta all mat som det inte är något fel på.

"Det medför mer jobb"

De kommer dra igång inom några veckor och meningen är att minska matsvinnet och få fler människor att tänka till.

– Bara för att det är ett kort datum på en produkt så är det inga dåliga grejer. Men alla gör likadant, man letar efter bästa datum i butikerna och det innebär per automatik produkter med kort datum inte säljs om det inte är tomt på hyllorna. Vi ska dra vårt strå till stacken och undvika att det kastas mer än nödvändigt.

Då blir det att hålla en daglig kontakt med Supermarket?

– Det är där det svåra kommer, vi vet inte vet hur vi ska lösa det. Vi behöver hålla kontakt med dem och vet att det medför mer jobb. Förhoppningen är att det ska gynna båda partnerna där vi minskar deras svinn genom att köpa det.

Hur mycket mat handlar det om?

– Vi kommer inte ta emot allt, då får kanske vi kasta det och det vill vi inte. Det ska vara med rim och reson och det gäller att få det hållbart. Vi kan få sallad som är lite brun som deras konsumenter inte vill handla. Vi kan plocka bort det dåliga och använda det som är kvar. En gurka som är lite mjuk i ena kanten är det inget fel på. För mycket mejeriprodukter kan vi använda till att göra såser. 

Stor fördel med matlådorna

Han har en god känsla och hoppas att det ska leda till att fler restauranger följer den trenden. 

– Det ska bli jättekul att se hur det kommer funka i verkligheten. Vi kan inte ta allt som de vill bli av med så det vore fantastiskt om andra restauranger hakar på.

På Smak jobbar man kontinuerligt med matsvinnet och hålla det lågt. 

– Vi har ganska bra koll på hur mycket det går åt för vår del. Vi är ganska duktiga men självklart kan vi bli bättre. Jag ser en stor fördel med matlådorna, vi kastar inte i närheten av så mycket som jag har gjort på andra ställen.

Finns det planer på att utveckla samarbetet?

– Får vi det att rulla så vill vi gärna utveckla det. Hur vet vi inte men vi vill visa folk att det inte är något fel på varor med kort datum. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt