Annons:

Dennis och Frida om nya samarbetet:

Dennis Dahlin och Frida Hamrin på ICA Supermarket i Vimmerby ser fram emot det nya samarbetet med Smak by Simon för att minska matsvinnet. Foto: Ossian Mathiasson

Dennis och Frida om nya samarbetet: "Win-win för båda parter"

Smak by Simon och ICA Supermarket ska börja jobba tillsammans och ta ett krafttag om matsvinnet.
– Det är helt fantastiskt att vi kan bidra med det vi kan göra, säger Dennis Dahlin, som äger ICA Supermarket tillsammans med sambon Frida Hamrin.

Annons:

För att minska matsvinnet går en restaurang och en livsmedelsbutik i Vimmerby ihop i nytt samarbete.

Det handlar om Smak by Simon och ICA Supermarket i Vimmerby.

Simon Johansson tog kontakt med Frida Hamrin och Dennis Dahlin, ICA Supermarkets nya butiksägare sedan den 1 juni 2017, som nappade på direkten.

– Det känns jättebra. Det var Simon (Johansson) som tog kontakt med oss men vi har själva tänkt på det ett bra tag. Det är viktigt att försöka minska svinnet så mycket det bara går, säger Frida Hamrin.

Vill att fler hänger på

Tanken är att Smak ska ta tillvara på det som har kort datum på Supermarket och kunna använda det på restaurangen.

Supermarket slipper kasta produkterna samtidigt som Smak köper in och använder det.

– Varorna uppfyller samma krav som våra övriga varor. Det yttre lagret på en isbergssallad kan till exempel börja se lite tråkigt ut och det är absolut inget fel på den. Tar man bort det första lagret så är det oftast inga problem, säger Dennis Dahlin och fortsätter:

– Förhoppningsvis kan fler restauranger och butiker i Vimmerby ta efter och göra likadant.

Frida Hamrin flikar in och hoppas att samarbetet ska leda till att man tillvaratar fler varor som egentligen inte är dåliga.

– Varan har kanske fått skönhetsfel och då handlar man inte den. Det känns bra att vi har fått till samarbetet. Ibland händer det man kastar mycket mat, nu kan vi hjälpas åt och det blir win-win för båda parter, säger hon.

"Inte lätt att sätta alla ordrar"

Även konsumenterna måste tänka till när de ska handla i sin livsmedelsbutik, enligt Hamrin.

– Ska man käka tacos inom kort och använda gräddfil så behöver man inte leta upp det längsta datumet utan ta något med ett kortare datum.

Hur mycket jobbar ni med ert eget svinn?

– Det jobbar vi med hela tiden, varje dag. Det handlar om främst inköp, att man gör rätt inköp och att det blir rätt volym.

Men en del produkter kastas?

– Det är i princip oundvikligt. Det är inte det lättaste att sätta alla ordrar.

Frida fyller i:

– Ingen vill köpa den sista kakan, lite svinn måste man räkna med. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt