Annons:

ALV vill bygga bostäder för anställda – ”För dialoger”

Astrid Lindgrens Värld, och vd Joacim Johansson, tittar på att bygga bostäder för sina säsongsanställda. Foto: Jakob Karlsson

ALV vill bygga bostäder för anställda – ”För dialoger”

Bostadssituationen i Vimmerby är svår – särskilt på sommaren. Turismloket Astrid Lindgrens Värld har under många år haft svårt att hitta boende till sina säsongsanställda – och nu tittar man på att bygga bostäder i egen regi.
– Vi har kommit en bra bit, säger ALV:s vd Joacim Johansson om projektet.

Annons:

Astrid Lindgrens Världs svårighet att hitta bostäder till sina säsongsanställda är en nyhet varje vår. Problemet blir större och större; antalet medarbetare ökar och antalet objekt att hyra minskar.

– Man ska inte säga att det är en utmaning när det är ett problem och bostadssituationen i Vimmerby är verkligen ett problem. Det finns ingen bostadsmarknad alls i Vimmerby. Här är man alldeles för försiktig och i diskussionen om kyrkans mark tror jag att man måste satsa. Man kan inte bromsa sig upp för en uppförsbacke utan man måste gasa lite. Man tycker att kyrkans mark är för dyr, men det blir inga volymer av förtätning i stan. Vimmerby behöver ett område med 100 nya villatomter för att det ska hända något, sa Joacim Johansson under en pressträff med Centerpartiet under gårdagen.

 "Vill ha mycket större närhet"

ALV tittar nu på att bygga bostäder i egen regi. Det skulle handla om cirka 50 lägenheter eller rum.

– Vi tittar på att bygga för våra säsongsanställda. Det är ett krav från exempelvis kockar, som vi har problem att rekrytera just nu, och när vi bara kan erbjuda boende i Storebro och Södra Vi så vill man inte komma hit. Man vill kunna ta en cykel ned till torget och ta en öl. Man vill ha mycket större närhet och då väljer man ställen där det boendet finns. Vi ser att vi kommer tappa i attraktionsvärde om vi inte löser det här.

Sagoparken har inlett dialoger med både husleverantörer och kommunen.

– Vi har tittat på eventuella tomter och kollat på var det kan passa. Vi har kommit en bra bit på vägen, men det är inte fattat något beslut på styrelsenivå. 

"Ska vara nära anslutning"

ALV behöver ordna 130 bäddar till säsongsanställda varje år.

– Boendet behöver inte vara nära parken, men det ska vara nära anslutning till stan. Det kan inte ligga mer än ett par kilometer från torget och vi har tittat på massa olika alternativ.

När kan en byggnation vara igång?

– Vi är närmare ett beslut än kommunen kan fixa en detaljplan, om jag säger så. När vi kommit såhär långt är vi snabba i beslutsvägarna, men när jag pratar med kommunen så tror man att det kan vara byggt till 2021.

Skulle ni själva kunna tänka er att köpa en bit av kyrkans mark?

– Det kanske vi skulle kunna vara, men vi vill nog köpa i ett detaljplanerat området där vi inte själva behöver göra stora instegsinvesteringar i el, vatten och avlopp. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt