Annons:

Centerpartiet om försäljningen:

Ingela Nilsson Nachtweij (C) är inte nöjd med kommunens uppgörelse.

Centerpartiet om försäljningen: "Redan tillräckligt med förlustaffärer"

Centerpartiet avstod från att delta i beslutet om att sälja till FB Bostad. Partiet ville att FB Bostad skulle köpt direkt av begravningsbyrån.
– Vi har tillräckligt med affärer som i efterhand visat sig kosta alltför mycket skattemedel, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C), oppositionsråd.

Annons:

Vimmerby kommun köpte begravningsbyråns fastighet med tillhörande mark för 1,9 miljoner kronor. Direkt säljer man det vidare till FB Bostad för 1,2 miljoner kronor.

Dessutom ingår grannfastigheten Stören 3 i affären. För 14 år sedan köpte kommunen den för 715 000 kronor.

Centerpartiet och Vänsterpartiet deltog inte i beslutet. 

"Centerpartiet är mycket positiva till byggnation på Stören eftersom det finns en stor bostadsbrist i Vimmerby kommun. Vi är dock tveksamma till ekonomin i försäljningen av tomterna. Markpriserna på de olika delarna av Stören är olika och kommunen gör en förlust på markaffären. Kommunen har ej heller utlyst tomten till marknaden", skriver Centerpartiet som motivering till sitt beslut.

"Krånglat till det"

Centerpartiet hade velat se ett annat upplägg – men fortfarande sett till att bostäder byggts, enligt Nilsson Nachtweij (C).

– Vi hade velat att FB Bostad köpt begravningsbyrån och rivit den. De andra tomterna hade kommunen sedan kunnat sälja till marknadsvärderingen.

Oppositionsrådet anser att den lila majoriteten krånglat till affären. 

– Reglerna när en kommun ska sälja är att antingen lägga ut tomten till marknaden eller marknadsvärdera och sälja till marknadsvärdet. Nu har M och S krånglat till affären genom att gå in och vara mellanhand som köpare av Begravningsbyrån.

"Förväntas göra liknande affärer"

Så här sade Helen Nilsson (S) tidigare i dag:

– De gick emot markanvisningsavtalet och försäljningen. Det visar att om Centerpartiet hade suttit i majoritet hade det inte blivit någon försäljning, då hade vi inte haft någon byggnation. Det är den slutsatsen vi kan dra av det, säger Nilsson.

Men det håller inte Nilsson Nachtweij med om.

– Vi är för bostadsbyggande och hade vi lett kommunen hade exempelvis Pistolsmeden redan varit bebyggd 2014. Vi vill att kommunen erbjuder marknadens aktörer möjligheten att bygga på A-lägen.

Via den här affären gynnas en enskild näringsidkare, enligt oppositionen.

– Det kan innebära att kommunen förväntas att göra liknande affärer med förlust med andra aktörer i framtiden. Vi har tillräckligt med affärer som i efterhand visat sig kosta alltför mycket skattemedel. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt