Annons:

35 PERSONER BERÖRS AV KONKURSEN – ”VET RÄTT SÅ LITE”

I dag försattes Vimmerbyföretaget Älö Trä AB i konkurs. Cirka 35 anställda blev därmed uppsagda. Nummer ett för konkursförvaltaren Tuomas Heinonen att fatta beslut om fortsatt drift i fabriken.
– Vi ska sätta oss ned på måndag och gå igenom materialläget och orderflödet, säger han.

Annons:

Beskedet om att Älö Trä försätts i konkurs överraskade många i dag. Företagets ägare Peter Anemyr vill inte kommentera situationen för bolaget, utan hänvisar allt till konkursförvaltaren Tuomas Heinonen. 

– Jag har varit ett par timmar på företaget i dag och bildat mig en uppfattning om verksamheten. Jag vet rätt så lite i dagsläget, men vi har gjort en översiktlig genomgång av inneliggande order, tillgångar och skulder, säger Heinonen.

Hur stora skulder har bolaget?

– Det är inte avgörande i dagsläget. Det finns skulder till bank, skatteskulder och skulder till leverantörer och det är så det brukar se ut i alla konkurser med anställda.

 "Måste överväga det noggrant"

Nummer ett för konkursboet är att undersöka om det går att fortsätta med driften under den närmaste månaden. Då går staten in med lönegaranti.

– Ska driften fortsätta efter den första månaden måste konkursboet stå för lönekostnaden. Vi vet mer på måndag när vi har mer information. Det är först då vi vet om det finns förutsättningar att fortsätta. Det kan finnas order som vi kan fullfölja under den här månaden. Vi måste överväga det noggrant, konkursboet får inte gå minus i driften.

 "Har säkerligen påverkat"

Älö Trä har cirka 35 anställda i dag och alla kommer att bli uppsagda.

– Ska verksamheten drivas vidare på sikt måste någon annan ta över. Aktiebolaget kommer upphöra när konkursen avslutas.

Vad vet du om orsaken till konkursen?

– Man har varit underleverantör till trähusproducenter och nedgången på trähusmarknaden har säkerligen påverkat.

När började nedgången?

– Det vet jag inte i dag och det är inte relevant så här i början av konkursen.

Hur var stämningen i dag?

– Vad ska jag säga? Det är naturligtvis en situation som de flesta aldrig har varit med om och man vet inte riktigt vad som händer och undrar vad som kommer hända nu. De flesta var dock vid gott mod.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt