Annons:

Lösning för närbutiken i Tuna på gång

Förhoppningsvis kan Henry Han och Lotta Gustafsson snart erbjuda sina kunder Svenska Spels utbud igen. Foto: Ossian Mathiasson

Lösning för närbutiken i Tuna på gång

Svenska Spel arbetar med en lösning för att återigen få igång sitt utbud i Tempobutiken i Tuna. Det skriver det statliga bolagets chef i ett svar till kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

I juli berättade Dagens Vimmerby att Tempobutiken i Tuna inte längre kunde erbjuda sina kunder att lämna in tipskuponger. Skälet är att Svenska Spel kräver att butiksinnehavaren kan flytande svenska. Den nye ägaren Henry Han, som tog över butiken i våras, blev därmed av med tillståndet och personalen var upprörd.

– Det är en riktig motgång för oss så det känns jätteledsamt. Både jag och den andra anställda i butiken har jobbat här under lång tid men de hävdar bestämt att ägaren ska kunna prata bra svenska. Vi är helt klart besvikna, sa Lotta Gustafsson till DV.

Jobbar på en lösning

I veckan skrev kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) ett öppet brev till den statliga speljätten och nu har bolagets ombudschef Joachim Elm svarat. Han meddelar att en lösning är på gång.

”Vi har spelombud över hela Sverige, i både landsbygd och stad, och många av dem drivs av personer med utländsk bakgrund. Viktigt för oss är att omsorgsplikten följs och att vi tillsammans med spelombuden kan leverera en trygg och säker spelupplevelse till kunderna. Det gäller för samtliga våra ombud, oavsett om de ligger på landsbygden eller i städer.

Gällande närbutiken i Tuna har vi haft en dialog med ägarna om de krav vi ställer på våra ombud för att hantera våra produkter och tjänster. Det har nu tillkommit en svensktalande firmatecknare hos butiken och vi hoppas och jobbar naturligtvis för att så snart som möjligt hitta en lösning”, skriver han i brevet till kommunen.

Exakt när situationen kan vara helt löst är fortfarande oklart. Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij tror att händelsen kan nå riksdagen. Centerpolitiken Anders Åkesson planerar en motion i ämnet.

– Det handlar om att myndigheter måste ha ett regelverk som inte diskriminerar människor som inte kan flytande svenska, säger hon.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt