Annons:

Trävarujätten ser ljusning – redovisar stort plusresultat

Bergs Timber hade ett lyckosamt första kvartal. Foto: Ossian Mathiasson

Trävarujätten ser ljusning – redovisar stort plusresultat

Efter en rad tyngre delårsbokslut redovisar skogsjätten Bergs Timber ett överskott på 25 miljoner kronor under det första kvartalet 2020.
”Bortsett från pelletsverksamheten, där den ovanligt varma vintern har bromsat marknaden, så uppvisar samtliga enheter en resultatförbättring”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Annons:

Omsättningen sjönk dock med tre procent jämfört med samma period förra året, från 885 och till 856 miljoner kronor. Anledningen är ett lägre pris på sågade trävaror. I mars tog bolaget beslut om att lägga ned Gransjö sågverk, vilket ger engångskostnader på 30 miljoner kronor. Det ger ett rörelseresultat på -5 miljoner. Samma kvartal förra året gick Bergs med 60 miljoner i överskott.

Bortsett från kostnaderna för nedläggningen är rörelseresultat 25 miljoner, vilket är en förbättring jämfört med de senaste kvartalen. Mellan oktober och december var rörelseresultatet -19 miljoner.

”Bergs redovisar ett resultat för kvartalet som är det bästa sedan första kvartalet förra året. Under vintern genomfördes vissa produktionsbegränsningar som tillsammans med en omfattande strejk vid finska sågverk lett till ett lägre utbud av trävaror. Det minskade utbudet i kombination med en bra efterfrågan har resulterat i för årstiden minskade lager och att vissa prisökningar har kunnat genomföras”, skriver bolaget i en kommentar.

Bergs Timber är en internationell trävarukoncern med en omsättning på 3,2 miljarder och tusen anställda. Huvudkontoret ligger i Vimmerby och bolaget har sågverk i bland annat Vimmerby och Mörlunda.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt