Annons:

Stiftelsen byter ordförande efter 15 år – här är ersättaren

Claes Roos, till vänster, efterträder Stig Bäck som ordförande i Sparbanksstiftelsen. Foto: Pressbild

Stiftelsen byter ordförande efter 15 år – här är ersättaren

Sparbanksstiftelsen byter ordförande efter 15 år. Stig Bäck väljer att lämna över ordförandeklubban till Claes Roos.
– Mest stolt är jag över de årliga stipendieutdelningarna till våra duktiga ungdomar. Det har inneburit att 76 ungdomar har fått 10.000 kronor vardera, och dessutom har 470.000 kronor delats ut till deras föreningar, säger Stig Bäck i ett pressmeddelande. 

Annons:

I många år har Sparbanksstiftelsen i stort sett varit synonymt med Stig Bäck. Vid årsstämman i går valde han att inte ställa upp för omval. Ny ordförande är istället Claes Roos.

– Jag har funderat en tid och det är med blandade känslor som jag har fattat beslutet. Jag har suttit i styrelsen i 17 år, varav 15 år som ordförande, och trots att det är ett av de trevligaste uppdragen som jag har haft, så känner jag mig färdig nu. Det har varit många givande möten med trevliga människor och ett gott samarbete med Vimmerby sparbanks medarbetare, stiftelsens huvudmän, övriga styrelseledamöter med flera. Inte minst har jag haft ett stort stöd i Håkan Schultz i diskussionerna om bankens ägarstruktur. Min personliga åsikt är dock att om man känner viss mättnad för ett uppdrag skall man inte behålla det av egoistiska skäl eller av identitetskäl, utan släppa fram nya krafter, säger Stig Bäck. 

Tio miljoner till olika projekt

Sparbanksstiftelsen Vimmerby är huvudägare till Vimmerby Sparbank AB och äger 60 procent av aktierna. Stiftelsen delar bland annat ut en hel del stipendier. Bara under Bäcks ordförandetid handlar det om tio miljoner kronor.

– Under min tid har stiftelsen bland annat arbetat för att det ska finnas en lokalt ägd bank som fattar lokala beslut med närhet till kunderna, och som håller en hög servicenivå. Stiftelsens uppgift är även att tillsammans med banken se till att de vinster som banken genererar stannar i bygden. Vi har under min tid betalat ut i det närmaste 10 miljoner kronor till olika lokala projekt. Utan dessa pengar skulle många arrangemang och investeringar inte ha kunnat genomföras. Mest stolt är jag över de årliga stipendieutdelningarna till våra duktiga ungdomar. Det har inneburit att 76 ungdomar har fått 10.000 kronor vardera, och dessutom har 470.000 kronor delats ut till deras föreningar.

"Väldigt spännande"

Claes Roos har funnits med i styrelsen sedan 2017. Till vardags arbetar han som koncerncontroller och vice vd på Materialmännen. 

– Det är ett hedrande uppdrag som jag tar mig an med stor respekt för den insats som Stig Bäck har gjort under sina år som ordförande. I övrigt är styrelsen intakt och vi kommer att jobba vidare som tidigare, enligt det förordnande som styr verksamheten. Jag ser fram emot att tillträda, det ska bli roligt och väldigt spännande.

I styrelsen ingår Anne Karlsson, Claes Roos, Ewa Berglund, Håkan Schultz och Michael Karlsson.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt