Annons:

Så betygsätter företagen Vimmerby kommun

Carina Östh på kommunens näringslivsenhet är skapligt nöjd med Vimmerbys resultat i NKI-mätningen.

Så betygsätter företagen Vimmerby kommun

I SKL:s NKI-undersökning sätter företagen betyg på kommunens myndighetsutövning. Vimmerby får ett måttligt betyg – och hamnar på 91:a plats av de 193 deltagande kommunerna. – Vi går åt rätt håll, sakta men säkert, säger Carina Östh på kommunens näringslivsavdelning.

Annons:

NKI (Nöjd Kund Index) är en mätning som görs av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och som nu presenteras för tredje gången. Syftet är att mäta kvalitén på den kommunala servicen gentemot företagare. Områdena som undersöks är brandtillsyn, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd samt serveringstillstånd. Frågorna på varje område berör information, tillgänglighet, service, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet.

Vimmerby får ett betygsindex på 69 av kommunens företagare. De 193 deltagande kommunernas medelvärde ligger på 68 – och Vimmerbys notering räcker till 91:aplats. Jämfört med tidigare mätning har Vimmerby ökat två enheter, men jämfört med den förrförra är det en minskning med tre enheter.

 

Högt betyg för brandtillsynen

Företagarna är mest nöjda med kommunens bemötande som får ett värde på 76. Sämst värde får området information som hamnar på 67. Betygen för fem av de sex områdena har ökat sedan förra mätningen.

Sett till de olika myndighetsområdena får brandtillsynen högst betyg, som får hela 89 i index. Sämst får miljö- och hälsoskydd med 62.

Jämfört med andra kommuner sticker brandtillsynen och bygglovet ut i positiv riktning och miljö- och hälsoskyddet ut i negativ.

 

”Kul för Hultsfred”

Ett NKI-värde på 69 är ett godkänt betyg. Indexvärden över 70 ses som höga och under 62 som underkända.

Högst index har Aneby med 84. Hultsfred hamnar på 18:e plats med ett index på 74. Västervik är på plats 161 med 64 i betyg.

– Vi går åt rätt håll, sakta men säkert. Med de resurser vi har så får vi vara nöjda. Vi har inte haft företagslotsar i kommunen så länge, men vi känner att de har förbättrat för företagen. Tjänstemännen känner också att de har en bättre grund för att möta företagarna nu, kommenterar Carina Östh Vimmerbys resultat.

Hur reagerar du på Hultsfreds fina betyg?

– Det är jättekul. De har jobbat med det här länge och det visar att det ger resultat om man är ihärdig. Man kan fundera över varför det skiljer så mycket när vi har samma tjänstemän på miljö- och byggavdelningen, men det kanske är klimatet i Vimmerby överhuvudtaget som får betyg?

Hur är företagsklimatet i Vimmerby idag?  

– Det känns ganska stabilt på något sätt. Vi har fortfarande mycket att jobba på, men vi har inte tappat så mycket heller. Vi känner att vi har för lite resurser och känner att vi mest får försöka hålla i det vi har. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt