Annons:

Han är ny vd för Vimmerbyföretaget – planerar stora investeringar

Mikael Fridh är ny vd för Wimmerby Fönstersnickerier. Foto: Simon Henriksson

Han är ny vd för Vimmerbyföretaget – planerar stora investeringar

Produktionschef, fabrikschef – och nu vd. Mikael Fridh har gjort en snabb karriär på Wimmerby Fönstersnickerier.
– Det känns stort måste jag säga, medger han.

Annons:

Efter nästan tio år som egen företagare bytte Mikael Fridh sitt bolag Mickes Allservice till ett jobb som produktionschef på Wimmerby Fönstersnickerier.

Bara ett och ett halvt år senare har han hunnit vara fabrikschef och är sedan ett par veckor tillbaka vd för Vimmerbyföretaget.

– Målet har varit att klättra förstås. Man vill utvecklas och det här har funnits med i bakgrunden sedan jag började här. Det har gått snabbt och det känns stort måste jag säga, berättar Mikael Fridh.

Företaget varslade hösten 2019 och var nere på 16 medarbetare. Trots pandemin har det gått åt rätt håll för fönsternickeriet, som nu är 19 anställda. Fler ska det bli också.

– Vi har legat underbemannade ett tag, så vi behöver fylla på med ett antal. Vi ska bli 20-21 stycken här. Just den här årstiden brukar det vara lite lågkonjunktur i branschen, men det har gått jäkligt bra första kvartalet. Det är spännande och vi har fullt just nu så vi har hur mycket som helst att göra.

Träsidan på uppgång

Miljöaspekten kan vara en anledning, tror han.

– Vi gör mycket specialfönster deluxe och det ligger mycket renoveringar. Sedan är det så att träsidan och träfönster går upp, det blir mer populärt. Med miljötänket blir det mer med trä och det känns som att det går åt det hållet. Det är på frammarsch och fler och fler som vill ha trä.

En utmaning är dock att hitta rätt kompetens.

– Det är svårt, speciellt att hitta de som verkligen vill. Vi är ett specialsnickeri och det är mycket handpåläggning. Det är lite svårare att hitta den kompetensen, men man behöver inte ha jobbat med det innan. Det viktiga är att man vill och försöker och lägger ned tid på det.

Höga mål

Nyss investerade man över tre miljoner kronor i en ny CNC-maskin och mycket är på gång med Wimmerby Fönstersnickerier med Mikael Fridh vid rodret. Det investeras också i omklädnings- och duschrum.

– Vårt mål är att bli regionens attraktivaste arbetsplats och det är en förändringsresa som har påbörjats. Vi vill ha med nya medarbetare på den resan, säger han.

Hur ska ni nå dit?

– Dels handlar det om investeringarna. Det är mycket på gång nu med nya maskiner och vi ligger i investeringstagen. Vi målar om väggar och tak i fabriken, vilket ska göra att det blir en fräschare känsla och sedan handlar mycket om personalvård. Personalen ska känna att man trivs och att man är uppskattad. Hittar vi rätt mängd personal får vi ett bättre flyt också och det är ett mål jag har. 

Viktiga tillskott

Bokslutet för 2020 är inte helt klart, men företaget omsätter någonstans kring 20-25 miljoner. I Vimmerby har man funnits i 50 år och Mikael Fridh vill att man ska bli ett företag som syns mer de kommande åren.

– Vissa vet inte var det här ligger och det beror på att man inte har stuckit ut tidigare. Nu har vi mycket på gång och det som har varit eftersatt ska rättas till. Strukturen på hela företaget ska ändras. 

Bland annat har flera rekryteringar gjorts på kontorssidan den senaste tiden. 

– Peter Sidenbäck började här den 7 januari och är vår nya konstruktör. Han kommer bli en stor tillgång för företaget med sin erfarenhet. Han har varit i 14 år på RM och är ett viktigt tillskott för målsättningen framåt.

Esbjörn Hallgren, som tidigare var vd, är numera vd för ett annat bolag i koncernen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt