Annons:

Beskedet: Ljunghäll erbjuder alla anställda vaccination på plats under arbetstid

Metallfabriken Ljunghäll i Södra Vi kommer erbjuda alla sina anställda vaccinering på plats och under arbetstid. Foto: Arkivbild

Beskedet: Ljunghäll erbjuder alla anställda vaccination på plats under arbetstid

Metallfabriken Ljunghäll i Södra Vi jobbar hårt med åtgärder för att minska coronasmittan. Nu är det klart att man kommer erbjuda alla anställda vaccination på plats på företaget under arbetstid.

Annons:

Metallfabriken Ljunghäll i Södra Vi är kommunens största privata arbetsgivare. Och inte heller där har man lyckats hindra coronasmittan från att ta sig in på företaget.

– Vi hade en topp runt jul, men i övrigt har vi ungefär följt den kurva som samhället i stort har haft, berättar personalchefen Lisa Bauer.

Speciell grupp etablerad

Förutsättningarna att hantera en smitta likt covid-19 är så klart olika om man jämför stora och lite mindre företag.

– Redan ganska tidigt under hösten etablerade vi en grupp på företaget som jobbar aktivt med de här frågorna. Det är en partssammansatt grupp bestående av skyddsombud både från Metall och Unionen, arbetsmiljöspecialister, personal från inköpsavdelningen samt representanter för ledningen, berättar Lisa Bauer.

Gruppen träffas två gånger i veckan för att se över läget och planera, och då handlar det övervägande om digitala möten.

Tuffare relger än FHM kräver 

I våras tog man fram ett anpassat reglemente som man jobbar utifrån. Detta bygger på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Sedan har vi som företag lagt till ytterligare anpassade regler till det – vi försöker hela tiden ligga ett steg före. Exempelvis har vi infört munskyddskrav på de ställen i produktionen där det kan vara svårt att hålla en och en halv meters avstånd.

Anita Westerback är huvudskyddsombud på Ljunghäll, och hon berättar om ytterligare åtgärder som man har genomfört.

– Vi har gått igenom alla utrymmen, som konferenslokaler, matsal, pausutrymmen med mera, och satt begränsningar för hur många som får visats där samtidigt samt tagit bort stolar.

Fungerande samarbete avgörande 

Westerback tycker att samarbetet mellan fack och företag fungerar bra, och att all personal drar åt samma håll.

– Arbetet med att begränsa smittan är beroende av det, och jag tycker verkligen att de allra flesta är engagerade och försöker ta till sig av all information. Ett exempel är på fredagar, då många slutar samtidigt, så försöker personalen gå vid lite olika tider så att man inte hamnar i omklädningsrummet samtidigt, och många duschar också hemma.

– Jag kan också se positiva effekter av våra nya arbetssätt. Ett exempel är möteskulturen, som är helt annorlunda nu och ger en stor tidsbesparing.

Erbjuder alla anställda vaccination 

Nästa steg i Ljunghälls strävan att minimera smittspridningen är att erbjuda vaccination på plats.

– Genom vår företagshälsovårds försorg kommer vi erbjuda alla anställda att vaccinera sig på plats på företaget under arbetstid. Som arbetsgivare känns det jättebra att kunna erbjuda det. Företagshälsovården håller på att arbeta med det nu, så än är det inte riktigt klart exakt när i tid detta kommer ske, berättar Lisa Bauer.

Hur har er statistik över sjukskrivningar påverkats av pandemin?

– Vi har högre korttidsfrånvaro än annars, men med det inte sagt att det beror på ett högt antal bekräftade fall, utan det kan vara så att anställda stannar hemma och avvaktar vid minsta lilla symptom.

– Det i sig är positivt. Vi uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och det upplever jag att man gör. Då ska man vara hemma även vid milda symptom. Till syvende och sist är den varje enskild persons ansvar att vi får bukt på den här pandemin, menar Lisa Bauer.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt